tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Vertaalengel voor Dóra Károlyi, Vertaalduivel voor ‘Het juiste woord’

  • Geplaatst door TVCN |
  • 1-03-2012

De Vertaalengel is een wisseltrofee die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon – een niet-vertaler – of een instantie die zich op de een of andere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor het vertaalvak.

De Vertaalduivel is een symbolische prijs die kan worden toegekend aan een persoon of instantie die in de gelegenheid is iets positiefs te doen voor de positie van vertalers of het aanzien van het vertalersvak, maar dat tot nu toe niet heeft gedaan. De Vertaalengel 2012 is toegekend aan Dóra Károlyi van de voormalige Hungarian Book Foundation. Zonder enige discussie heeft de jury, bestaande uit Marijke Emeis en Mariolein Sabarte Belacortu, daartoe besloten.

Mari Alföldy, die Dóra Károlyi heeft voorgedragen: "Dóra is een instituut. Met haar enthousiasme heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de successen van de Hongaarse literatuur in de wereld. Ze stond altijd voor de vertalers klaar." Het fonds is inmiddels opgeheven en de activiteiten worden overgenomen door een staatsinstelling. Gelukkig mag Dóra zich daar wel voor vertalers blijven inzetten. De jury wil haar met deze prijs graag een hart onder de riem steken.

De Vertaalduivel - de jury benadrukt dat het hier gaat om een "vrolijk, positief, bemoedigend duiveltje" - is toegekend aan 'Het juiste woord'. Dit systematisch geordende woordenboek van synoniemen, antoniemen en hele woordvelden is de vaste metgezel van vele vertalers in het Nederlands. Maar het heeft nagelaten zich te vernieuwen en zich aan te passen aan het veranderde taalgebruik, en is nooit in digitale vorm uitgebracht. De jury hoopt dat het vriendelijke duiveltje de uitgever aanspoort tot modernisering van dit werk, dat al tientallen jaren een waardevolle bijdrage aan het vertalersvak levert.

Beide prijzen worden op 5 maart 2012 uitgereikt in De Balie in Amsterdam. De uitreiking van Engel en Duivel wordt gecombineerd met de jaarlijkse Vertaalslag, een reeks korte lezingen met dit jaar als thema 'de vrijheid van de vertaler'. De avond begint om 20.00 uur, de deuren gaan open om 19.30 uur. Kaarten bedragen € 7,50 en zijn verkrijgbaar bij De Balie.

Meer informatie over Vertaalengel, Vertaalduivel en Vertaalslag vindt u op www.vvl.nu.