tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Land en taal uitgelicht: Myanmar

  • Geplaatst door TVCN |
  • 3-02-2012

Deel 2 van onze serie blogs waarin we een land en haar taal uitlichten, uiteraard een taal die voorkomt in ons dienstenpakket van tolken en vertalers. Deze week wordt Myanmar en haar taal uitgelicht. Wat weten wij van dit land? En hebben we er überhaupt wel eens van gehoord? En welke taal spreken ze dan?

Laten we uw geheugen even opfrissen. Myanmar heette ooit Birma en hoewel het land al sinds 1989 niet zo meer heet, is dit toch de naam die de meeste mensen wel kennen. De taal die in Myanmar wordt gesproken, is dan ook Birmees (Birmaans).

Myanmar is een republiek met bijna 54 miljoen inwoners in Azië dat gedeeltelijk op het Indische subcontinent ligt. Het land heet sinds 21 oktober 2010 officieel Republiek der Unie van Myanmar, van 1989 tot 2010 heette het kortweg Unie van Myanmar en daarvoor heette het Birma. Myanmar wordt door de VN als zodanig erkend. Verschillende groeperingen zijn het daar niet mee eens en blijven het land Birma noemen. De hoofdstad is sinds 7 november 2005 officieel het centraal gelegen Naypyidaw. De oude hoofdstad Rangoon, de grootste stad van het land, wordt door onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten nog steeds als hoofdstad beschouwd. Nederland erkent echter wel de nieuwe hoofdstad. Myanmar grenst aan Bangladesh, China, India, Laos en Thailand.

Het Birmees is de officiële taal en de moedertaal van ongeveer 32 miljoen mensen. Birmees wordt bovendien als tweede taal gesproken door veel minderheden in Myanmar, zoals de Chinese Birmezen en de Indiase Birmezen. Daarnaast worden er verschillende dialecten en andere talen gesproken, zoals Chin, Akha, Jingpho, Karen, Mon, Akyab, Shan, Wa, Achang, Chaungtha, Falam, Haka, Pale, Yanbe, Khami en Khyn.

Myanmar behoort tot de armste landen ter wereld. De bevolking heeft een zeer laag inkomen: één derde van de mensen leeft onder de armoedegrens en volgens de Verenigde Naties heeft 10% niet eens geld om aan dagelijks voedsel te komen. Landbouw zorgt voor werk en levensonderhoud voor 64% van de bevolking. Het belangrijkste landbouwproduct is rijst. Maïs en suikerriet zijn andere belangrijke gewassen. Het land beschikt weliswaar in voldoende mate over olie, gas, tropisch hardhout en edelgesteenten zoals jade en robijnen (van uitzonderlijke kwaliteit), maar door gebrek aan kapitaal worden de natuurlijke grondstoffen bijna niet geëxploiteerd. De houtkap is wel een voorname bron van inkomsten, vooral het teak is gewild. Veel van deze bedrijven exporteren via Thailand om sancties te ontlopen.

In de jaren negentig van de vorige eeuw zette het militaire bewind alles op alles om meer toeristen naar Myanmar te lokken, echter de infrastructuur was niet goed genoeg om veel meer toeristen te ontvangen. Uiteindelijk kwamen er maximaal 200.000 toeristen naar Myanmar in plaats van de verwachte 500.000. De meeste bezoekers (ca. 60%) komen uit Azië: China, Thailand, Maleisië, Singapore en Japan. Uit Europa komen vooral Fransen, Duitsers, Britten en Italianen. Hoewel Myanmar veel mogelijkheden heeft (bezienswaardigheden, stranden), wordt de ontwikkeling van het toerisme belemmerd door de politiek onrustige situatie van de laatste jaren.

Hebt u een tolk of vertaler Birmees nodig? Vraag hier een offerte aan of bel naar 088 - 255 52 22.

Wilt u weten welke taal (of talen) er in een specifiek land wordt gesproken, kijk dan op onze unieke wereldtalenkaart!