tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Land en taal uitgelicht: Chili

  • Geplaatst door TVCN |
  • 25-02-2012

Deel 3 van onze serie blogs waarin we een land en haar taal uitlichten, uiteraard een taal die voorkomt in ons dienstenpakket van tolken en vertalers. Deze week wordt Chili en haar taal uitgelicht. Wat weten wij van dit land? We weten dat er Spaans wordt gesproken, maar worden er misschien nog meer talen gesproken?

De Republiek Chili, met de hoofdstad Santiago, is een land in Zuid-Amerika met ruim 17 miljoen inwoners. Het land grenst aan Peru, Bolivia en Argentinië en ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en het reusachtige Andesgebergte. Het parlement van Chili zetelt in Valparaíso. De Juan Fernández-archipel, Desventuradaseilanden en Paaseiland, dat zeer ver ten westen van het vasteland ligt, horen ook bij het land.

Chilenen zijn voor het grootste deel nazaten van immigranten uit diverse Europese landen, waarbij de nakomelingen van Spaanse (voornamelijk Baskische) immigranten overheersen. Ook stammen er veel Chilenen af van Duitsers, Zwitsers, Fransen, Engelsen en Kroaten. Ongeveer 52,7% van de bevolking stamt van Europeanen af, 44% is mesties en 3,2% van de bevolking is Indiaan. De grootste etnische groep waaruit de Chileense bevolking bestaat is afkomstig uit Spaans Baskenland en Frans-Baskenland. Verder zijn er nog aanzienlijke groepen Chilenen van Schotse, Ierse, Italiaanse, Oostenrijkse, Nederlandse, Scandinavische, Portugese, Griekse en Palestijnse afkomst.

De officiële taal van Chili is Spaans maar gezien alle genoemde nationaliteiten worden er nog veel meer talen gesproken. De tweede taal is Mapudungun, andere talen zijn Duits, Kroatisch, Engels, Rapa Nui en Quechua.

De Chileense economie is internationaal bekend als één van meest solide van Zuid- en Centraal-Amerika. Ondanks het feit dat het in de loop van de geschiedenis verschillende perioden van crisis heeft gekend, is er sinds 2000 een belangrijke en stabiele groei. De Chileense economie is gebaseerd op de export en de exploitatie van primaire grondstoffen. Het voornaamste exportproduct is koper uit de mijnbouw, dat 36% van de wereldmarkt bevoorraadt. Ook andere grondstoffen zoals molybdeen, zilver en goud, worden ontgonnen en gecommercialiseerd. Landbouw en veeteelt zijn de voornaamste activiteiten in het centrum en het zuiden van het land. De uitvoer van groenten en fruit heeft een historische hoogte bereikt dankzij de vrije toegang tot de Europese en Aziatische markten, dit was eveneens het geval voor de bosbouw en de visserij. Een voorbeeld van dit alles is dat de Chileense zalmsector tijdens de laatste jaren Noorwegen heeft ingehaald als voornaamste exporteur van zalm, en een wereldspeler is in de wijnproductie.

Hebt u een tolk of vertaler Spaans nodig? Vraag hier een offerte aan of bel naar 088 - 255 52 22.

Wilt u weten welke taal (of talen) er in een specifiek land wordt gesproken, kijk dan op onze unieke wereldtalenkaart!