tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Internationale Dag van de Moedertaal

  • Geplaatst door TVCN |
  • 21-02-2012

Vandaag is het de Internationale Dag van de Moedertaal. Sinds 2000 wordt deze dag elk jaar door UNESCO op 21 februari gevierd. De Internationale Dag van de Moedertaal staat in het teken van de linguïstische en culturele diversiteit en de meertaligheid.

Voor UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan en wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen de diverse mensengroepen. Dit zou leiden tot meer begrip.

Dit jaar is 'Mother tongue instruction and inclusive education' het thema van de Internationale Dag van de Moedertaal. Met dit thema benadrukt UNESCO het belang van de moedertaal in het kader van het recht op onderwijs en moedigt de lidstaten aan om onderwijs en opvoeding in de moedertaal te bevorderen.

Aanleiding om de Internationale Dag van de Moedertaal op 21 februari te vieren zijn de rellen in Pakistan in 1952 toen meerdere studenten omkwamen tijdens demonstraties om het Bengaals, de zesde taal van de wereld, erkend te krijgen als een officiële taal van Pakistan. Pakistan bestond destijds uit Oost- en West-Pakistan, het huidige Bangladesh en het huidige Pakistan. De regering had gesteld dat uitsluitend het Urdu de taal van Pakistan was.

Hoewel dit een voorbeeld van 60 jaar geleden is, wordt vandaag de dag nog steeds over de hele wereld gestreden om taal en dat zou niet nodig moeten zijn. Ieder mens, ieder volk heeft recht op zijn eigen moedertaal.

Sta vandaag dus allen even stil bij uw moedertaal en toon ook respect voor de moedertaal van een ander!

Kijk voor meer informatie op de website van UNESCO.