tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Hulp bij ondernemen in het buitenland

  • Geplaatst door TVCN |
  • 16-02-2012

Wie wil ondernemen in het buitenland, loopt vaak tegen zaken aan die de stap om het daadwerkelijk te doen kunnen bemoeilijken. Veelal krijgt u te maken met cultuurverschillen, lokale wet- en regelgeving, taalbarrières en het gebrek aan nuttige contacten. Maar wist u dat de overheid u kan helpen wanneer u zaken wilt gaan doen in het buitenland?

De meest gestelde vragen door ondernemers die een stap naar het buitenland willen maken gaan over politieke ontwikkelingen, taal, cultuur, lokale wet- en regelgeving en nuttige contacten. Afhankelijk van hun omvang kunnen de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland maatwerk bieden. Bijvoorbeeld het zoeken naar potentiële handelspartners of assistentie bij de acquisitie van buitenlandse investeringen. Ook bieden sommige handelsposten de mogelijkheid om marktonderzoek te verrichten.

Elke Nederlandse ondernemer kan voor een oriënterend gesprek binnenlopen bij één van deze vertegenwoordigingen in het buitenland. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u voor meer informatie terecht voor Nederlandse ambassades en consulaten in het land van uw voorkeur.

Extra inzet in groeimarkten
In belangrijke groeimarkten en in landen die economisch gezien een grote rol spelen voor Nederland kunnen de posten extra veel betekenen voor Nederlandse bedrijven. In sommige landen zijn er sectorale experts op de ambassade. In Turkije, Moskou en Mexico werken er bijvoorbeeld medewerkers van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie. In de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, de Permanente Vertegenwoordiging bij de EU, in India, Zuid-Korea, Singapore, China, Japan en Taiwan en in Israël kunnen ondernemers terecht bij innovatieattachés die alles weten over hightech bedrijven, kennisinstellingen en de overheid in het desbetreffende land. Zij kunnen helpen bij het leggen van de juiste contacten en bevorderen de samenwerking met partijen in het buitenland.

Netherlands Business Support Offices
Netherlands Business Support Offices ondersteunen Nederlandse bedrijven in groeimarkten waar geen Nederlandse ambassade of consulaat generaal aanwezig is. Er is bijvoorbeeld een NBSO in San Mateo (Californië, V.S.), in Ekaterinburg (Rusland) en er zijn verscheidene in China. De NBSO's hebben geen diplomatieke status, maar richten zich uitsluitend op de Nederlandse handels- en investeringsbevordering. Meer informatie over de activiteiten en de vestigingsplaatsen van de NBSO's vindt u op de website van het Agentschap NL/ EVD-NL Internationaal.

Correspondentie en bedrijfsdocumenten
Hebt u eenmaal de stap genomen om te ondernemen in het land van uw voorkeur, dan is het van belang uw correspondentie en uw benodigde bedrijfsdocumenten, bijvoorbeeld handelscontracten, te laten vertalen in de taal van dat land. In veel landen komt u namelijk niet weg met Engels. TVCN Legal Translations biedt in dit geval uitkomst! Wij werken samen met méér dan 600 vertalers in binnen- en buitenland en vertalen vanuit het Nederlands en het Engels naar elke denkbare doeltaal. Zo doen wij al jaren juridische vertalingen voor Nederlandse en internationale bedrijven, advocatenkantoren, het Ministerie van Justitie en notarissen.

Meer weten? Lees dan ook 'Uw bedrijf uitbreiden naar het buitenland begint met vertalingen', '5 veelgehoorde excuses om geen vertaler in te huren' en 'Juridisch vertalen, een vak apart'.