tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Borstkankervoorlichting voor migranten en allochtone vrouwen

  • Geplaatst door TVCN |
  • 20-11-2012

Het is moeilijk borstkanker te hebben, bij de stichting Mammarosa weten ze dat uit ervaring. Helemaal als een vrouw de Nederlandse taal niet goed genoeg beheerst of in de steek wordt gelaten door familie en vrienden. In veel allochtone culturen heerst er immers nog steeds een taboe op borstkanker.

Allochtone vrouwen kunnen bij Mammarosa terecht voor informatie en lotgenotencontact in hun eigen taal, mede mogelijk gemaakt met steun van Stichting Pink Ribbon.

Oprichtster Lide van der Vegt is zelf behandeld tegen borstkanker. Ze weet dus als geen ander hoe belangrijk goede voorlichting en begeleiding is. Zij gaf in Den Haag Nederlandse taalles aan laaggeletterde, allochtone vrouwen en probeerde met hen te spreken over haar ziekte, schrijft Zorgvisie. Van der Vegt merkte echter dat borstkanker in veel allochtone culturen vrijwel onbespreekbaar is, in sommige culturen worden vrouwen met borstkanker zelfs gemeden. Vooroordelen als 'borstkanker is besmettelijk, eng, onherroepelijk dodelijk of een straf van Allah' brachten haar er toe de stichting Mammarosa op te richten.

Bij Mammarosa kunnen allochtone vrouwen terecht voor informatie in hun eigen taal. Ook om in hun eigen taal te praten met vrouwen die dezelfde ziekte hebben doorgemaakt en hen begrijpen. Elke dinsdag is er in gezondheidscentrum de Rubenshoek in de Haagse schilderswijk tussen 13:00 en 15:00 uur een inloopspreekuur. Daarnaast organiseert Mammarosa ook voorlichtingsbijeenkomsten. De stichting is momenteel bezig met uitbreiding naar Amsterdam, daarna zullen Rotterdam en Utrecht volgen. Verder is er een landelijke website die informatie en voorlichtingsfilmpjes in twaalf talen biedt over onder andere borstzelfonderzoek, diagnose en behandeling.

Onder de paraplu van Mammarosa en met gebruik van de website geven bovendien vrijwilligers van de Borstkankervereniging Nederland in Harderwijk voorlichting aan allochtone borstkankerpatiƫnten, in samenwerking met verpleegkundigen van ziekenhuis St. Jansdal. En in Zwolle, Nijmegen en Heerlen ondersteunen vrouwen met borstkanker hun allochtone lotgenoten.

Mammarosa werkt inmiddels samen met huisartsen en ziekenhuizen. "Door de cultuur- en taalverschillen kan de behandeling van allochtone vrouwen met borstkanker moeizaam verlopen. Zij bellen ons als ze voor een patiƫnte een lotgenote willen inschakelen die bijvoorbeeld Turks of Berbers spreekt", vertel Van der Vegt in Zorgvisie.

Het werk van Mammarosa is niet onopgemerkt gebleven. IZZ Zorgverzekeraar heeft Lide van der Vegt genomineerd voor de verkiezing Mooi Mens 2012, bedoeld voor medewerkers die bijzondere initiatieven ontwikkelen in de zorg!