tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

So You Think You Can Sing… in English?

  • Geplaatst door TVCN |
  • 15-11-2012

(Nederlandse) Rocksterren, popsterren en nieuwe talenten van onder andere The Voice of Holland, Idols of X-factor kunnen allemaal mooi zingen. Maar of hun Engels nou zo goed is? We horen regelmatig een popster, singer-songwriter of een aankomend talent met een matige tot slechte Engelse uitspraak, vocabulaire en grammatica.

Neem nou een bekend bijvoorbeeld uit de song ‘Lost’ van Anouk: een prachtig liedje en een mooie tekst. Maar die ene regel: “Your voice makes my skin crawl”. Anouk bedoelt dat ze zijn stem zo mooi vindt, dat deze haar kriebels bezorgt. De uitdrukking die ze echter gebruikt duidt op kippenvel van het onaangename soort. De vertaling is namelijk: “Jouw stem vervult me met gruwel”. Buffi Duberman, de Engelse personal coach van rock- en popsterren, bedacht het volgende evenement ‘Rock your English!’

Op zaterdag 15 december organiseert Buffi Duberman voor de allereerste keer haar Rock your English! evenement, gebaseerd op de door haarzelf ontwikkelde Rock Your English! lesmethode. Het is een 3-uur durende workshop waarin deelnemers persoonlijk door Buffi worden gecoacht in de MuzyQ studios in Amsterdam. In deze workshop zal ze met haar gasten gaan werken aan onder andere Engelse uitspraak, vocabulaire en grammatica. Aan de hand van popsongs wordt er gewerkt aan het verbeteren van de Engelse taal en het begrijpen van de Engelse grammatica.

Buffi: "Ik vind het te gek om dit te doen! In juni van dit jaar lanceerde ik al mijn online Rock Your English! lessenplatform om mijn methode toegankelijk te maken voor het Nederlands publiek. Dit voelt als een logische volgende stap, zo kan ik persoonlijker in contact komen met iedereen. Ik zie er echt naar uit! We gaan alles behandelen, van grammatica tot uitspraak, van woordenschat tot lyrics, maar op mijn eigen manier - met muziek en humor. We gaan heel hard werken en heel hard lachen - dat beloof ik!"

Maar wie is Buffi Duberman eigenlijk? Met haar Joodse achtergrond is ze 44 jaar geleden geboren in New York en sinds 1990 woonachtig in 's-Hertogenbosch. Al ruim 22 jaar houdt zij zich bezig met de Engelse taal voor anderstaligen. Ze begon bij een taleninstituut in Tsjechië en vervolgens startte ze haar functie als lerares Engels bij de nonnen in Vught (taleninstituut Regina Coeli). De afgelopen 12 jaar ligt haar focus bij de muziek- en entertainmentindustrie. Buffi is dé Engelse coach van de Nederlandse popscene. Ze is een veelgevraagd consultant om songteksten te beoordelen en uitspraak te verbeteren. Zo was ze bijvoorbeeld coach en consultant bij populaire tv-programma's als X-factor, Idols, So You Wanna Be a Popstar en Starmaker. En ze is de grondlegger van de Engelse afdeling van de internationaal erkende Fontys Rockacademie, waar ze tevens ook afdelingshoofd is. Daarnaast is ze gastdocent in Berlijn en België en Engels consultant op de Design Academy in Eindhoven. Buffi is zelf geen muzikant en ook geen dichteres en bekijkt en beoordeelt songteksten als een taalkundige.

Bekende Nederlandse popsterren die door Buffi zijn gecoacht zijn onder andere Caro Emerald (jazz en rock & roll), Jacqueline Govaert (een zangeres die bekend werd als frontvrouw van de pop & rockband Krezip), Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen van Kane, Di-rect, BlØf, Within Temptation, Wouter Hamel (jazz en popartiest), Racoon, Kyteman, en Tim Knol (singer-songwriter). Daarnaast coacht ze ook politici en filmacteurs.

Interesse voor Rock your English? De kosten voor deze workshop zijn € 29,99 en via de website rockyourenglish.com te reserveren. Good luck!