tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Kader Abdolah bij Toon & Taal Festival

  • Geplaatst door TVCN |
  • 3-01-2012

Op zaterdag 11 en zondag 12 februari vindt in het Alkmaarse Provadja voor de zesde keer het Toon & Taal Festival plaats. Tijdens dit festival wordt de rijke wisselwerking tussen taal en muziek opgezocht. Met gevarieerde concerten worden liefhebbers van woord en muziek op hun wenken bediend.

De definitieve programmering wordt half januari bekend gemaakt maar wel al vast staat dat schrijver Kader Abdolah te gast zal zijn. Abdolah draagt een eeuwenoude oosterse fabel voor, muzikaal ondersteund door Ensemble Zerafin.

Oriental Liaison
De schrijver, die voor zijn literaire werken diverse onderscheidingen ontving, brengt het programma Oriental Liaison waarvoor hij de fabel Motawaché vanuit het Arabisch bewerkte. Ensemble Zerafin vroeg componisten met wortels in het Midden-Oosten om hierbij hedendaagse muziekstukken te componeren, waarbij nog een duidelijke verbinding met de oosterse oorsprong te herkennen is. Oriental Liaison is een voorstelling over vriendschap. Vriendschap dankzij onderlinge verschillen, niet ondanks. Een eeuwenoude oosterse fabel loopt als rode draad door de avond. De kraai, de muis, de schildpad en het hert hebben op het eerste gezicht niets met elkaar te maken, maar sluiten toch een onverwoestbare vriendschap. Het verhaal van deze vriendschap raakt de musici van Ensemble Zerafin in de kern. Kader Abdolah draagt de fabel voor.

Kader Abdolah
Kader Abdolah is het schrijverspseudoniem van de Iraanse balling Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Iran, 1954). Hij werd geboren in Arak in de streek Farahani, waar de islam streng wordt nagevolgd. De schrijver vluchtte in 1988 naar Nederland vanuit zijn geboorteland Iran. Hij schreef al snel in het Nederlands, maar grijpt in zijn werk terug op zijn Iraanse wortels. Abdolah's complete biografie is te lezen op zijn website.

Oriental Liaison gaat op vrijdag 13 januari om 20.30 uur in première in het Tropentheater (Amsterdam) en is op zaterdag 11 februari om 20.15 uur te zien en horen in Provadja/YXIE (Alkmaar).