tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Bertrand Abraham wint Prix des Phares du Nord 2011

  • Geplaatst door TVCN |
  • 16-01-2012

De jury van de Prix des Phares du Nord 2011 heeft de prijs toegekend aan Bertrand Abraham voor zijn vertaling in het Frans van “Op weg naar het einde” van Gerard Reve (En route vers la fin, Paris: Phébus, 2010). De jury bestond dit jaar uit Danielle Bourgois, Anita Concas en Margot Dijkgraaf. Bertrand ontving de prijs op 11 januari jl. in Parijs.

De Prix des Phares du Nord is een tweejaarlijkse prijs voor de beste Franse vertaling van een belangrijk Nederlandstalig werk. De prijs is ingesteld door het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. De fondsen presenteerden zich onder deze naam, letterlijk 'de vuurtorens van het noorden', als eregast op de Salon du Livre 2003 in Parijs. Aan de Prix des Phares du Nord is een bedrag van € 5.000 verbonden. De eerste winnaar, in 2005, was Philippe Noble, de tweede, in 2007, Annie Kroon en de derde, in 2009, Anita Concas.

Bertrand Abraham (1948) is leraar Franse literatuur en sinds 2001 literair vertaler Nederlands-Frans. Hij studeerde onder anderen bij Roland Barthes en heeft artikelen gepubliceerd in diverse taalkundige tijdschriften en op het web. Eerder vertaalde hij werk van Gerbrand Bakker, Renate Dorrestein, Douwe Draaisma, Maarten 't Hart, Frans Kellendonk, Geert Mak en anderen.

Tags