tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Een tolk inschakelen bij echtscheiding mediation

  • Geplaatst door TVCN |
  • 12-01-2012

Twee mensen die met elkaar trouwen, doen dat met de bedoeling om gelukkig samen te zijn tot de dood hen scheidt. Wanneer later toch blijkt dat het niet meer werkt en een echtscheiding de enige oplossing is, komen er veel emoties los en dat is ook logisch.

Het is dan een goed idee om naast een advocaat (verplicht voor de Rechtbank) een mediator in te schakelen. Een mediator is volledig objectief en heeft het beste voor met beide partijen. Mediators fungeren als een buffer, maar zijn ook in staat om suggesties op basis van hun kennis en ervaring in deze situaties aan te bieden. Dit is van onschatbare waarde, want het geeft de partijen een andere kijk op de problematiek. Met bemiddeling, is er een goede kans dat de echtscheiding niet uitmondt in een vechtscheiding. Wanneer cliënten de Nederlandse taal niet goed beheersen, kan het voor de mediator belemmerend zijn. De scheidende partijen hebben vaak moeite met het uitdrukken van hun emoties in een andere dan de eigen taal. En daarom kan de hulp van een tolk tijdens het mediationtraject enorme uitkomst bieden.

Sommige partijen stellen voor een vriend of familielid als tolk in te zetten. Dit is echter geen goed idee, ook niet als de andere partij er geen bezwaar tegen heeft. Het feit dat een persoon vloeiend twee talen spreekt, wil nog niet zeggen dat hij of zij een goede tolk is. Voor een onervaren persoon is het een uitdaging om objectief en secuur te vertalen. De informele tolk zal toch hoogstwaarschijnlijk naar één partij trekken en is niet opgeleid om te tolken op het gebied van recht en mediation. Een professionele tolk is onpartijdig en kan kwesties op gebied van recht adequater vertalen dan een informele tolk.

Vertrouwelijkheid, belangenverstrengeling en neutraliteit zijn belangrijke zaken om in gedachten te houden. Niet alleen voor de tolk, maar ook voor de mediator. Een professionele tolk houdt zich aan een ethische code en professioneel gedrag. Een gebrek aan bewustzijn op het gebied van ethische overwegingen resulteert vaak in fouten die vermeden hadden kunnen worden.

Bent u een mediator of bent u één van de scheidende partijen en hebt u een tolk nodig, zorg dan dat u een professionele tolk inschakelt via een ervaren tolken- en vertalerbemiddelaar (zoals TVcN) en niet zomaar iemand die toevallig vloeiend twee talen spreekt. TVcN kan namelijk inschatten welke tolk het meest geschikt is voor u op gebied van recht en mediation!