tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Staking Belgische tolken

  • Geplaatst door TVCN |
  • 5-12-2011

Bij onze zuiderburen gaat het niet helemaal goed met de vergoedingen aan particuliere tolken die door de Brusselse rechtbank worden ingehuurd.

Onlangs lazen wij op de website Knack.be het nieuws dat drie tolken die moesten vertalen op de Brusselse correctionele rechtbank enkele uren het werk hebben neergelegd omdat zij en meerdere andere collega’s al maanden niet betaald hebben gekregen voor hun diensten. En dat terwijl er wel dagelijks een beroep op hen wordt gedaan. Volgens Knack.be hebben de tolken het probleem al herhaaldelijk aangekaart maar vinden ze geen gehoor.

Eén van de tolken vertelt aan Knack.be dat hij al twaalf jaar tolk is in verschillende arrondissementen maar dat hij door het uitblijven van betalingen nu in de problemen is geraakt en al drie deurwaarders op bezoek heeft gehad. Ook de twee andere tolken kunnen hun rekeningen niet meer betalen en hebben achterstallige schulden omdat zij sinds april niet meer betaald hebben gekregen voor hun diensten.

Volgens het artikel komt het probleem vooral voor bij de correctionele rechtbank, maar ook tolken die actief waren bij een proces rond een roofmoord hebben nog geen geld ontvangen. Het uitblijven van betalingen zou komen door een probleem met het informaticasysteem maar de tolken geloven dit inmiddels niet meer en zien zich genoodzaakt om drastischere maatregelen te nemen.

Wij willen de Belgische tolken een hart onder de riem steken en hopen voor hen op een goede afloop!