tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Wij zijn sprakeloos!

  • Geplaatst door TVCN |
  • 19-12-2011

Zorgverleners roepen jaarlijks 166.000 keer de hulp van een tolk in tijdens consulten met patiënten/cliënten die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Vijfendertig jaar lang werd dit betaald door het Ministerie van VWS. Echter per 1 januari 2012 stopt VWS de vergoeding voor tolk- en vertaaldiensten, een bezuinigingsmaatregel die flinke gevolgen

Echter per 1 januari 2012 stopt VWS de vergoeding voor tolk- en vertaaldiensten, een bezuinigingsmaatregel die flinke gevolgen met zich zal meebrengen in de zorgsector.

Wij zijn sprakeloos!
Mikado kenniscentrum interculturele zorg heeft afgelopen vrijdag de website www.wijzijnsprakeloos.nl gelanceerd in reactie op de afschaffing van de vergoeding. Dankzij onderzoek naar het gebruik van tolken in de zorg en uit praktijkervaringen weet Mikado hoe essentieel de tolkenvoorziening is, bij het verlenen van adequate en gelijkwaardige zorg aan mensen wier eerste taal niet het Nederlands is. Het gaat erom dat zorgverleners en patiënten elkaar begrijpen. En de wet verplicht zorgverleners om in begrijpelijke taal te communiceren met patiënten. Met deze website wil Mikado zorgverleners laten zien:

  • Dat werken met professionele tolken na 1 januari 2012 een noodzaak blijft
  • Dat de alternatieven van de Minister (zonder tolk naar de dokter, informele tolken inzetten) geen optie zijn
  • Dat er oplossingen moeten komen voor de vergoeding van tolkendiensten
  • Dat zorgverleners daar zelf aan kunnen bijdragen

De website geeft een duidelijk beeld van wat de gevolgen zijn van deze bezuinigingsmaatregel, maar ook wat zorgverleners zelf kunnen doen, ondersteund door video's met praktijkvoorbeelden, nieuws en reacties van zorgverleners.

WijZijnSprakeloos.nl from Wij zijn Sprakeloos on Vimeo.

WijZijnSprakeloos / zonder tolk from Wij zijn Sprakeloos on Vimeo.

Wij juichten dit initiatief van Mikado toe en spreken ons uit! U ook?