tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Ook Riagg verwacht hogere kosten door bezuiniging op tolken

  • Geplaatst door TVCN |
  • 1-12-2011

Ook in de geestelijke gezondheidszorg is veel commotie over het schrappen van de vergoeding voor tolken en vertalers in de gezondheidszorg. Minister Schippers van VWS denkt hierdoor 19 miljoen euro te kunnen bezuinigen maar zorginstellingen verwachten dat de kosten juist op zullen gaan lopen.

Op de website van RTV Rijnmond valt te lezen dat de Riagg in Rotterdam en Schiedam vorig jaar 3745 keer een beroep heeft gedaan op een tolk en dat het aantal dit jaar tot augustus op 2321 ligt. In heel Nederland wordt jaarlijks 166.000 keer door zorgverleners de hulp van een tolk ingeroepen.

Behandelaar Marjanne Nobel van de Riagg in Schiedam vindt dan ook dat de vergoeding voor tolken moet blijven. "Onlangs was hier een moeder die grote problemen had en haar zoontje van 12 had meegenomen om te vertalen. De vrouw bleek veel trauma's te hebben opgelopen door seksueel misbruik. Doordat haar zoontje daarbij was, liep dat eerste gesprek op niets uit. Het is juist belangrijk dat er een onafhankelijke tolk bij zit, die één op één vertaalt en er niet een eigen draai aan geeft," vertelt Nobel aan RTV Rijnmond.

In een geluidsopname bij het artikel spreekt Leo Roubos van RTV Rijnmond met behandelaar Marjanne Nobel, waarin zij de problematiek heel goed verwoordt. Het interview kunt u hieronder beluisteren.

16nov-ggztolken by rtvrijnmond