Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Gemeente Alkmaar krijgt kleur

"Diversiteit verrijkt je”

Vandaag zijn we op bezoek bij Anoeska Mosch (Verantwoordelijke ontwikkeling en opleiden) van de gemeente Alkmaar. We worden ontvangen in het eeuwenoude Stadhuis van Alkmaar; een prachtige plek voor een interview!

Introductie

Twaalf jaar geleden is Anoeska bij de gemeente Alkmaar komen werken als communicatieadviseur van het college van burgemeester en wethouders. Later is ze betrokken bij organisatie veranderingen. Dat was een roerige tijd. Na die periode werd zij manager publieke dienstverlening en nu zet ze zich in voor allerlei projecten. Haar grootste project is de Alkmaar Academie. Dit is een platform voor leren en ontwikkeling voor medewerkers van de gemeente Alkmaar.

Alkmaar Academie

Trots vertelt Anoeska: “Samen met collega Susan Tolhuijs zijn we de Alkmaar Academie gestart. En ik mag wel zeggen, dit is aardig succesvol geworden. We bieden een groot aanbod aan trainingen en cursussen waaronder de cultuurworkshops van TVcN. Naast de Alkmaar Academie ben ik verantwoordelijk voor het project ‘garantiebanen’. Dit is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We gunnen hen ook graag een plek binnen de gemeente Alkmaar.”

Persoonlijke ontwikkeling voor 750 ambtenaren

Op dit moment zijn er meer gemeenten die een academie starten voor hun ambtenaren. Zij bieden vakinhoudelijk trainingen aan en vaak ook wel trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
Alkmaar pakt dat het toch een beetje anders aan: “De Academie vormt als het ware de motor onder de organisatieontwikkeling. De trainingen die we aanbieden passen binnen de ontwikkeling die we voor ogen hebben. We faciliteren onze mensen maximaal; vakinhoudelijk en dus ook competentiegericht. En gericht op de veranderende toekomst.”
De trainingen zijn op vrijwillige basis en toegankelijk voor alle 750 ambtenaren van de gemeente. Hierdoor ontstaan groepen van gemengde samenstelling. Zo ontmoet je collega’s die je anders nooit had gezien.

Buitenlandse werknemers

De gemeente Alkmaar is een RNI-gemeente (Registratie Niet- ingezetenen). Buitenlandse werknemers vanuit de regio komen voor registratie aan de balie bij de gemeente.
“We dachten hoe handig zou het zijn als onze medewerkers in de dienstverlening net iets meer weten van de andere culturen dan alleen het vluchtige contact. Doordat idee ontstond de behoefte aan meer verdieping in andere culturen.”

Witte organisatie

Diversiteit is bij de gemeente Alkmaar een speerpunt.
Anoeska legt het uit: “ Dat bedoelen we in brede zin. Of het nu gaat om geaardheid, cultuur of anderszins. We doen er van alles aan om wederzijds begrip te tonen. We waren een organisatie met vrij weinig ‘kleur’ en je wilt als overheid een afspiegeling zijn van de samenleving. Daar ligt bij ons de focus en dat werpt steeds meer zijn vruchten af. We hebben bijvoorbeeld nu een groep van 15 trainees, heerlijke ‘jonge honden’, een mooie aanvulling op onze relatief ‘oude’ populatie. Ook zien we steeds meer verschillende culturen binnen onze organisatie vertegenwoordigd.”

Nieuwe inzichten door cultuurworkshop

Enthousiast vertelt ze verder “Toen ik zelf de cultuurworkshop Van Baklava tot Stroopwafel volgde, was ik aangenaam verrast en kreeg ik nieuwe inzichten. Alle reden om de cultuurworkshops van TVcN ook aan onze medewerkers aan te bieden. Er is al een aantal cursussen gegeven. Eerst de Eritrese cultuurworkshop en daarna de Poolse workshop. Dat ging goed. Mensen waren heel enthousiast. Beiden zaten al snel vol. Bij ons werkt het zo dat mensen zich inschrijven en als de training vol zit plannen we er nog een in.”

En TVcN helpt ook bij de taalverschillen: “Haltewerk en de afdeling Jeugd maken ook regelmatig gebruik van jullie tolken. Met grote dank want het levert veel op; het gesprek loopt veel gemakkelijker en je krijgt meer wederzijds begrip. Hierdoor kunnen we ons beter richten op de inhoud.

Wat brengt de toekomst?

De westerse wereld wordt steeds diverser: “Je hebt je ogen in je broekzak zitten als je daar niets mee doet. Je moeten blijven investeren in de hele mondiale ontwikkeling. In Amsterdam spreken ze alleen nog maar Engels als je een broodje bestelt. Ik weet niet hoe Nederland eruit ziet over dertig jaar. In ieder geval niet meer zoals nu. Ik merk bijvoorbeeld dat de jongeren van nu veel toleranter zijn naar elkaars geaardheid, cultuur en religie. Het is het nieuwe normaal dat er verschillen zijn. Dat verrijkt je als je er oog voor hebt.” En dat hebben ze bij de gemeente Alkmaar; diversiteit staat hoog in het vaandel.

 • Wij helpen mensen elkaar te begrijpen
 • Sociaal bewust
 • Taal- en cultuurspecialist
 • 1500 tolken
 • 200 talen

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Vragen over cultuurworkshops of tolken?