Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Cultuurworkshop voor gemeente Oisterwijk

Sociaal Domein krijgt hulp

Medewerkers van het Sociaal Domein bij de gemeente Oisterwijk lopen tijdens hun werkzaamheden vaak tegen cultuurverschillen met statushouders aan. Voor een oplossing op maat is de gemeente in gesprek gegaan met TVcN.  

Sociaal Domein

Wat doen medewerkers van het Sociaal Domein? Een korte uitleg: het Sociaal Domein bestaat uit klantmanagers Inkomen, Werk en Consulenten Jeugd en Wmo. Zij stellen het recht op uitkering, levensonderhoud en diversen minimaregelingen vast. De intentie is, naast het beroep op bijstand, de zelfredzaamheid van inwoners bevorderen. Dit gebeurt door participatie en re-integratie instrumenten. Het uiteindelijke doel is scholing en (on)betaald werk. Wmo- en Jeugdconsulenten pakken probleemmeldingen van burgers op. Samen met de burgers en zorgaanbieders zoeken zij naar oplossingen die bijdragen aan het vergroten van de zelfredzaamheid.   

Cultuurworkshop voor meer begrip

Tijdens de gesprekken met Robert Rijkers (teamleider Sociaal Domein) en Ilnaz Azad (Accountmanager TVcN) kwam naar voren dat meer begrip en bewustzijn van de cultuurherkomst van de statushouders welkom is. Het doel is dat in de toekomst de medewerkers van het Sociaal Domein de achtergrond en verschillen in houding en gedrag van statushouders beter begrijpen. De oplossing is de cultuurworkshop van TVcN.  Extra fijn is dat de workshop net geaccrediteerd is met 3 SKJ PE ( permanente educatie) punten. Jeugdwerkers krijgen de PE punten na het volgen van de workshop. 

Waardevol

In de interculturele workshop leer je in drie uur wat de cultuurverschillen zijn en hoe je hiermee omgaat in je werk. De workshop wordt aangeboden over de Arabische, Eritrese of Somalische cultuur. Ook een combinatie van deze culturen is mogelijk. Je leert over grote en kleine verschillen rond drie  thema’s: religie, dagelijks leven en tradities.  Deze thema’s geven een goede eerste indruk van de betreffende cultuur. De cursisten krijgen meer inzicht in de achtergrond van de statushouders. De rode draad in de workshop is het persoonlijke verhaal van de trainers. Zij nemen je in hun verhalen mee naar hun moederland, en vertellen over hun worsteling met de Nederlandse cultuur. De oplossingen en inzichten die zij hebben opgedaan zijn erg waardevol en geven de cursist praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan.  

Positieve feedback

Na de workshop bij de gemeente Oisterwijk gaf Robert Rijkers feedback. “ Tijdens de training is vooral veel detailinformatie gegeven over de achtergronden van de Arabische en Eritrese cultuur. De sociaal domein professionals kregen concrete handvatten voor duidelijke communicatie met de statushouders. Ook kregen zij meer inzicht in wat wel en wat juist niet werkt op het gebied van participatie. Vooral het begrip en bewustzijn van de andere cultuur leidt tot meer maatwerk in onze dienstverlening. Zoveel mogelijk rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van de statushouders. Bij de gemeente Oisterwijk staat dit hoog in het vaandel. De cultuurworkshop van TVcN heeft daar goed bij geholpen.”                                                     

De deelnemers van het Sociaal Domein lieten zich positief uit over de training en voor de jeugdconsulenten was het een extra meerwaarde. Zij kregen ook nog eens drie SKJ PE (permanente educatie) punten!  

Door de samenwerking van het Sociaal Domein van de gemeente Oisterwijk en Tolk- en Vertaalcentrum Nederland hebben de medewerkers van het Sociaal Domein meer begrip van en kennis over de cultuurherkomst van de statushouders. Ze begrijpen nu waar houding en gedrag van de statushouder vandaan komt en springen hier beter op in. Dit begrip levert beter maatwerk op, waardoor statushouders sneller zelfredzaam zijn en makkelijker begeleid worden naar scholing en werk.

  • Wij helpen mensen elkaar te begrijpen
  • Sociaal bewust
  • Taal- en cultuurspecialist
  • 1500 tolken
  • 190 talen

Vragen?
Stel ze aan Rianne

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Vragen over de cultuurworkshops? Hulp nodig bij cultuurverschillen?