TVCN TVCN
Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Engels is een Scandinavische taal

De kracht van een taal wordt vaak gezien in verhouding met de economische kracht van een land. En aangezien China de één na grootste economie ter wereld is en de afgelopen dertig jaar zelfs de snelst groeiende economie ter wereld, zou de Chinese taal zelfs een economische wereldtaal kunnen worden. En gaat dit dan ten koste van het Engels?

Dialecten

Wist je dat het Chinese alfabet bij schatting uit meer dan 6000 karakters bestaat? En dat mensen meerdere jaren nodig hebben om dit alfabet te leren voordat zij aanspraak kunnen maken op een grondige kennis van de taal? En wist je dat de Chinese taal verschillende dialecten kent, zoals Mandarijn, Kantonees en Hakka, en dat elk dialect zijn eigen toonvariaties en diversiteit bevat? Maar wist je dat er alleen al meer dan 900 miljoen sprekers van het standaard Mandarijn zijn, waardoor het de meest gesproken taal ter wereld is, veel meer dan het Engels? Gaat het Chinees daarom het Engels vervangen als wereldtaal?

Verwarrend? Dat is logisch. Aan de ene kant heb je net gelezen dat Mandarijn-Chinees de meest gesproken taal ter wereld is, maar aan de andere kant las je dat Chinees een ingewikkelde taal is met verscheidene variaties en intonaties en daarom moeilijk te leren is.

Engels

Zoals gezegd wordt de kracht van een taal vaak gezien in verhouding met de economische kracht van een land. Zo ook met China. Denk aan de Britten. Op een bepaald moment in de geschiedenis waren zij wereldheersers met een zeer sterke economie. Door hun overheersing werd ook hun taal, het Engels, verspreid. Geleidelijk aan werd de taal de voertaal van alle handel en commercie omdat Groot-Brittannië destijds de overhand had in commerciële activiteiten. Daarom werd het voor de gewone mens noodzakelijk de taal te leren om bij te blijven met de dagelijkse activiteiten. Het Engels werd uiteindelijk een wereldtaal. Overigens is het Engels echter geen ‘unieke’ taal, maar ontstaan uit een mix van Frans, Latijn, Grieks en Scandinavisch.

Mandarijn

Laten we nu eens een kijkje nemen op de Chinese taal. Het ontstaan is nog steeds onduidelijk en men veronderstelt grotendeels dat de taal een afstammeling van de Sino-Tibetaanse taalfamilie is. Filologen beweren dat het oude Chinees geen verbuigingen kende en dat veel woorden geleend waren van het Japans, Koreaans en Vietnamees. In de loop der tijd werd het Chinees echter gestandaardiseerd en werd Mandarijn de meest gesproken taal op het Chinese vasteland. Niet alleen kent de taal duizenden letters in het alfabet, elke letter is ook nog een afbeelding dat haar eigen generieke boodschap overbrengt. Het is dan ook niet vreemd dat mensen er een paar jaar over doen om de beginselen van de taal te leren, laat staan het te beheersen. Het Engelse alfabet kent daarentegen slechts 26 letters en men heeft niet lang nodig om de taal redelijk te beheersen.

Wereldtaal?

Als je je afvraagt of het Chinees uiteindelijk het Engels als de wereldtaal zal inhalen, moet je je realiseren dat Chinees de meest gesproken taal ter wereld is vanwege de enorme Chinese bevolking binnen en buiten China. Engels wordt echter door ongeveer 350 miljoen mensen wereldwijd gesproken en wint aan populariteit in termen van gebruik en aanpassingsvermogen, zelfs in China. Het is een bekend feit dat er een grote vraag naar Engels sprekende professionals in China is ter ondersteuning van het internationale bedrijfsleven. Ook is er veel vraag naar leraren Engels die Chinese studenten kunnen voorbereiden op het moderne leven en bedrijfsleven. Vooralsnog lijkt het er dus op dat het Chinees het Engels niet gaat inhalen als wereldtaal; in ieder geval niet op heel korte termijn. Als dat zou gebeuren, zou het leiden tot een complete taalkundige en culturele revolutie, wat niet erg haalbaar of praktisch lijkt.

Voertaal

Toegegeven, de Chinese economie is sinds 2010 de één na grootste economie ter wereld na de Verenigde Staten en sterk genoeg om de Chinese taal een flinke zet te geven, maar de Chinezen doen (nog) niet veel moeite om hun taal op een internationaal platform te promoten. Ze vinden het fijn om in hun eigen taal te spreken, maar als het gaat om het internationale bedrijfsleven kiezen zij ook voor de meest gebruikte voertaal. China’s oplevende economie is mogelijk zelfs een gevolg van haar vermogen zich aan te passen aan andermans talen en manieren van werken, in plaats van het opleggen van de Chinese taal in andere landen.

Chinees als vak

Wel is het zo dat in Westerse landen op middelbare scholen steeds meer Chinees als vak gekozen kan worden. Het aantal sprekers zal dus blijven groeien. Maar of het Chinees Engels op een relatief korte termijn zal verstoten als economische wereldtaal? Waarschijnlijk niet.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Vragen over tolken Chinees?