Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Wist je dat… Engels de officiële taal van de luchtvaart is?

Dagelijks stappen massa’s mensen over de hele wereld op het vliegtuig om elders ter wereld te werken of om van een welverdiende vakantie te genieten. Maar hebt u er eigenlijk wel eens bij stilgestaan hoe die communicatie tussen de cockpit en verkeerstorens gaat?

Er wordt tussen de lucht en de grond heel wat gecommuniceerd om al die vliegtuigen in goede banen te leiden. En het is natuurlijk onmogelijk dat iedereen dat in zijn eigen taal doet. Daarom moest er een officiële taal komen voor de luchtvaart.

U zou denken dat Engels al heel lang de officiële taal van de luchtvaart is, echter pas in 2001 heeft de International Civil Aviation Organization (ICAO) bepaald dat het Engels vanaf dat moment de gestandaardiseerde taal zou zijn. Er werd een richtlijn uitgevaardigd dat al het luchtvaartpersoneel – piloten, bemanning en luchtverkeersleiders – moesten slagen voor een Engelse vaardigheidstest. De verplichte nalevingsdatum was 5 maart 2008. Niet alleen moeten de kandidaten de juiste luchtvaartterminologie in het Engels kennen, zij moeten ook in staat zijn Engelse instructies via radiocontact te begrijpen, zonder zichtbare signalen als aanwijzing. Ook moeten zij leren om zo accentloos mogelijk te spreken, zodat ze verstaanbaar zijn voor de gehele luchtvaartgemeenschap.

Al jaren lang is Engels de officieuze taal van piloten en luchtverkeersleiders, maar een tragisch ongeval op de Canarische Eilanden in 1977 benadrukte de noodzaak van een universele taal in de luchtvaart. Dankzij een miscommunicatie botsten twee Boeing 747’s – een Pan Am en een KLM – op de startbaan op de luchthaven van Tenerife. Daarbij kwamen 583 mensen om het leven. Op een bepaald moment meldde de KLM-gezagvoerder met een zwaar Nederlands accent aan de toren: “We are at take-off” of “We are uh-taking-off.” De toren begreep de boodschap niet en vertelde het KLM-toestel om stand-by te staan voor verdere instructies. Echter een gelijktijdige mededeling van het Pan Am-toestel aan de toren zorgde voor een fout in de techniek waardoor de instructies voor het KLM-toestel niet goed hoorbaar waren. Door miscommunicatie tussen de co-piloot en de boordwerktuigkundige werd de start ingezet. Het KLM-toestel maakte vaart op de startbaan, terwijl het Pan Am-toestel daar nog aan het taxiën was, met het desastreuze ongeval als gevolg. Beoordelingen van de cockpitrecorder transcripties door de National Transportation Safety Board (NTSB) wezen uit dat het gebruik van niet-standaard fraseologie door de piloot tijdens de kritieke momenten in de aanloop tot het ongeval, heeft bijgedragen aan de ramp.

Nagenoeg alle van de 185 lidstaten van de ICAO hadden geen probleem met het Engels als standaard, behalve drie grote luchthavens: Charles de Gaulle in Frankrijk, en Ottawa International en Montreal-Dorval International, beide in Canada. Mede omdat deze drie hubs uitsluitend wilden communiceren in het Frans, heeft de ICAO moeten besluiten dat er daadwerkelijk een wet op schrift werd gesteld.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Wil je meer weten over onze tolken of cultuurspecialisten?