Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Wat weten wij over het Hindi?

Het Hindi is een Indo-Arische taal die voornamelijk in India wordt gesproken. Het is een gestandaardiseerde variant van het Hindoestani. Het is één van de twee nationale officiële talen van India en tevens één van de meest gesproken talen ter wereld.

De oorsprong ligt zowel in het Sanskriet als in het Perzo-Arabisch. De grammatica stamt vooral uit het Sanskriet, de woordenschat is gemengd.

Hindi kreeg haar naam van het Perzische woord ‘Hind’, wat ‘land van de Indus rivier’ betekent. Perzisch sprekende Turken die de Punjab en Gangus vlakten binnenvielen in het begin van de 11e eeuw, gaven de taal de naam ‘Hindi’, ‘de taal van het land van de Indus rivier’.

India

Hindi is naast het Engels de officiële taal van India. Er zijn verschillende regionale talen in India, zoals Bengaals, Tamil, Telugu, Kannada, Malayalam, Oriya, Gujarati, Marathi, Punjabi en Assamees, maar Hindi wordt door de meerderheid van de bevolking gebruikt als eerste taal. Bijna 425 miljoen mensen spreken Hindi als eerste taal en ongeveer 120 miljoen als tweede taal.

Lingua franca

Hindi is de lingua franca van de Indiase deelstaten Uttar Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh en de hoofdstad Delhi in Noord-India, Bihar en Jharkhand in Oost-India, Madhya Pradesh en Chhattisgarh in Centraal-India en Rajasthan in West-India. In het zuiden van India, waar Dravidische talen worden gesproken heeft het Hindi niet de status va een lingua franca.

Sanskriet

Hindi is een directe afstammeling van de oud-Indiase taal Sanskriet. Het heeft zich in de huidige vorm ontwikkeld door middel van Prakrit en Apabhramsha talen. Hindi behoort tot de India-groep van de Indo-Iraanse subfamilie van de Indo-Europese taalfamilie. Het is beïnvloed en verrijkt door Turks, Perzisch, Arabisch, Portugees, Engels en Zuid-Indiase Dravidische talen. Kennis van het Hindi zal helpen met het Sanskriet, Urdu, Nepalees, Bengaals en Gujarati aangezien zij allen een aantal overeenkomsten met het Hindi hebben, hetzij in gesproken taal of in schrift.

Nepalees en Urdu

Zo is het Hindi nuttig voor communicatie in Nepal, een buurland van India. Interessant is echter dat een Hindi spreker het moeilijk vindt om in het Nepalees (de officiële taal van Nepal) te spreken, maar het gemakkelijk vindt om te lezen aangezien beide talen gebruik maken van het Devanagari schrift. Aan de andere kant is het voor Hindi sprekers gemakkelijk om Urdu (de nationale taal van Pakistan) te spreken, terwijl de taal zeer moeilijk te lezen is omdat het Urdu gebruik maakt van het Arabische schrift.

Dialecten

Een ander interessant aspect is dat het voor een Hindi spreker moeilijk is om te communiceren met veel mensen in India zelf, vooral in Zuid-Indiase staten waar Tamil, Telugu, Kannada en Malayalam talen worden gesproken. Ook kent het Hindi honderden dialecten in verschillende regio’s, echter maken veel van deze dialecten wel gebruik van hetzelfde Devanagari schrift. Alleen Zuid-Indiase talen maken gebruik van andere Dravidische schriften.

Hona

Het Hindi wordt zuiver fonetisch geschreven in het Devanagari, net als het Sanskriet en Nepalees. Andere wetenswaardigheden zijn dat de taal twee geslachten, enkelvoud en meervoud, drie naamvallen en geen lidwoorden kent. Een bijzonderheid van het Hindi is dat het geen voorzetsels maar achterzetsels kent. Verder wordt de taal gekenmerkt door het veelvuldig gebruik van samengestelde werkwoorden. Zo bestaat de tegenwoordige tijd van ieder werkwoord uit een tegenwoordig deelwoord en een persoonsvorm van het werkwoord hona (zijn).

 

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Vragen over tolken Hindi?