Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Wist je dat… deze woorden naar mensen zijn vernoemd?

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaat flink schrappen in de studierichting Europese talen en culturen.

Door bezuinigingsplannen, de letterenfaculteit moet jaarlijks 2,5 miljoen euro gaan bezuinigen, verdwijnen vanaf volgend jaar de kleine studies Fins, Hongaars, Deens en Noors. Dat betekent dat deze studies geheel uit Nederland verdwijnen aangezien ze enkel door de RuG werden aangeboden. Door het schrappen van de studies zullen ook banen verdwijnen. Studenten en docenten zijn absoluut niet blij met dit besluit en zetten zich in voor het behoud van de studies.

Studenten Finoegristiek (opleiding die uit de talen Fins en Hongaars bestaat) treuren om hun geschrapte studie volgens DvhN.nl.”De Rijksuniversiteit Groningen is de enige universiteit die de studie Finoegristiek aanbiedt in heel de Benelux. Er komen mensen van over de grens om hier Fins of Hongaars te studeren”, aldus één van de studenten. De opleiding Finoegristiek telt overigens slechts enkele studenten, maar volgens Marja-Leena Hellings, docente Fins, is het aanbod van de studie zeer belangrijk omdat de vraag naar tolken en vertalers groot is. Omdat Finland en Hongarije beiden deel uitmaken van de Europese Unie, is volgens haar grote behoefte aan ‘finoegristen’ op Europees niveau.

De Universiteitskrant Groningen meldt dat de kleine studies zich niet zomaar gewonnen geven. Alle kanalen worden ingezet om de plannen tegen te houden. Hoogleraar Finoegrische talen en culturen Cornelius Hasselblatt zegt:”We gaan ons hier niet bij neerleggen. Verloren hebben we toch, we hebben niets meer te verliezen. We gaan hier op het hoogste politieke niveau aandacht voor vragen. Ik ga presidenten en staatshoofden inschakelen.” Volgens Petra Broormans, universitair hoofddocent Scandinavische talen en culturen, is het schrappen van de kleine studies helemaal niet nodig omdat er wel degelijk geld is, maar dat geld zou worden besteedt aan het nieuwe Azië instituut.

De studenten Scandinavisch en Finoegrisch gaan ook vechten voor hun studies. “Het is niet precies duidelijk wat er gaat gebeuren, maar we laten het hier niet bij zitten. Acties zijn zeker niet uitgesloten”, aldus Hasselblatt. Wel een duidelijke actie op dit moment is de Facebook-pagina ‘Deens, Noors, Fins en Hongaars moeten in Groningen blijven’ die uit protest in het leven geroepen is. De pagina heeft inmiddels al meer dan 500 ‘likes’. DvhN.nl meldt dat studenten en docenten afgelopen zaterdag steun ontvingen van Karl Dittrich, de nieuwe voorzitter van de overkoepelende organisatie van de Nederlandse universiteiten VSNU. Hij zei in dagblad Trouw dat studenten alle Europese talen moeten kunnen studeren aan een universiteit in Nederland of Vlaanderen.

De studies Fins, Hongaars, Deens en Noors zijn niet alleen de dupe van de forse bezuinigingen. Ook de afdelingen Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Nederlands, Kunsten, Cultuur en Media en Kunstgeschiedenis moeten krimpen. De huidige studenten mogen overigens hun opleiding nog wel afmaken.

Meer informatie over de herstructurering Faculteit der Letteren van de RuG is hier te lezen.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Wij hebben tolken in bijna 200 talen!