Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Wist je dat… deze woorden naar mensen zijn vernoemd?

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaat flink schrappen in de studierichting Europese talen en culturen.

Door bezuinigingsplannen, de letterenfaculteit moet jaarlijks 2,5 miljoen euro gaan bezuinigen, verdwijnen vanaf volgend jaar de kleine studies Fins, Hongaars, Deens en Noors. Dat betekent dat deze studies geheel uit Nederland verdwijnen aangezien ze enkel door de RuG werden aangeboden. Door het schrappen van de studies zullen ook banen verdwijnen. Studenten en docenten zijn absoluut niet blij met dit besluit en zetten zich in voor het behoud van de studies.

Studenten Finoegristiek (opleiding die uit de talen Fins en Hongaars bestaat) treuren om hun geschrapte studie volgens DvhN.nl.”De Rijksuniversiteit Groningen is de enige universiteit die de studie Finoegristiek aanbiedt in heel de Benelux. Er komen mensen van over de grens om hier Fins of Hongaars te studeren”, aldus één van de studenten. De opleiding Finoegristiek telt overigens slechts enkele studenten, maar volgens Marja-Leena Hellings, docente Fins, is het aanbod van de studie zeer belangrijk omdat de vraag naar tolken en vertalers groot is. Omdat Finland en Hongarije beiden deel uitmaken van de Europese Unie, is volgens haar grote behoefte aan ‘finoegristen’ op Europees niveau.

De Universiteitskrant Groningen meldt dat de kleine studies zich niet zomaar gewonnen geven. Alle kanalen worden ingezet om de plannen tegen te houden. Hoogleraar Finoegrische talen en culturen Cornelius Hasselblatt zegt:”We gaan ons hier niet bij neerleggen. Verloren hebben we toch, we hebben niets meer te verliezen. We gaan hier op het hoogste politieke niveau aandacht voor vragen. Ik ga presidenten en staatshoofden inschakelen.” Volgens Petra Broormans, universitair hoofddocent Scandinavische talen en culturen, is het schrappen van de kleine studies helemaal niet nodig omdat er wel degelijk geld is, maar dat geld zou worden besteedt aan het nieuwe Azië instituut.

De studenten Scandinavisch en Finoegrisch gaan ook vechten voor hun studies. “Het is niet precies duidelijk wat er gaat gebeuren, maar we laten het hier niet bij zitten. Acties zijn zeker niet uitgesloten”, aldus Hasselblatt. Wel een duidelijke actie op dit moment is de Facebook-pagina ‘Deens, Noors, Fins en Hongaars moeten in Groningen blijven’ die uit protest in het leven geroepen is. De pagina heeft inmiddels al meer dan 500 ‘likes’. DvhN.nl meldt dat studenten en docenten afgelopen zaterdag steun ontvingen van Karl Dittrich, de nieuwe voorzitter van de overkoepelende organisatie van de Nederlandse universiteiten VSNU. Hij zei in dagblad Trouw dat studenten alle Europese talen moeten kunnen studeren aan een universiteit in Nederland of Vlaanderen.

De studies Fins, Hongaars, Deens en Noors zijn niet alleen de dupe van de forse bezuinigingen. Ook de afdelingen Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Nederlands, Kunsten, Cultuur en Media en Kunstgeschiedenis moeten krimpen. De huidige studenten mogen overigens hun opleiding nog wel afmaken.

Meer informatie over de herstructurering Faculteit der Letteren van de RuG is hier te lezen.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Wij hebben tolken in bijna 200 talen!