Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Tips om je woordenschat in een andere taal te vergroten

Kan jij je prima redden in een andere taal en aardige gesprekken voeren maar merk je toch dat je nog regelmatig naar woorden moet zoeken? Dan wordt het tijd om je woordenschat te vergroten! Maar niet door een woordenboek te openen en woordjes te stampen (want dat is niet effectief), maar heel doelgericht met deze acht tips!

1. Stel een doel voor jezelf

Om te beginnen moet je een specifiek doel voor ogen hebben. Begin niet zomaar met woorden en uitdrukkingen in het wilde weg, maar bedenk waarvoor je je vocabulaire wilt uitbreiden. Is het voor zakelijke doeleinden, of juist voor alledaagse gesprekken? Wanneer je dat hebt vastgesteld, bedenk dan een tijdsdoel. Bijvoorbeeld “ik wil in een maand honderd nieuwe woorden hebben geleerd”, of “aan het eind van het jaar wil ik geleerde woorden in mooie volzinnen kunnen gebruiken”. Door jezelf dergelijke doelen te stellen zal je onderweg minder last hebben van irrelevante afleidingen.

2. Stel vast welk type leerling je bent

Over het algemeen zijn er drie soorten leerlingen: visueel, auditief en kinesthetisch (gevoel). Elk type leerling verwerkt informatie anders. We gebruiken allemaal deze zintuigen maar één van de drie heeft meestal de overhand. Dus ben jij visueel ingesteld, dan moet je je concentreren op het creëren van visuele beelden die aan verschillende woorden kunnen worden gekoppeld. Auditieve personen moeten zich concentreren op wat ze horen. Als je van dit type bent, probeer dan zoveel mogelijk woorden te horen of hardop te lezen. Het kinesthetische type ‘voelt gewoonlijk dat het juist is’. Dit proces verloopt onbewust, maar iets in je geeft aan dat je het woord juist hebt. Nadat je hebt vastgesteld welk type leerling je bent, ga je je focussen op tips en trucjes die nauw gerelateerd zijn aan je mentale representaties.

3. Gebruik plaknotities om woorden op te schrijven

Wie schrijft, die blijft! Klevende notitieblaadjes zijn een superhandig hulpmiddel om woorden te leren. Schrijf het woord wat je wilt onthouden op en plak het op een plaats waar je vaak komt, bijvoorbeeld op de koelkast. Wanneer je iets noteert en je het vaak ziet, gaan je hersenen zich daarop concentreren en wordt het woord opgeslagen in je geheugen.

4. Begin met één woord per dag

Slechts één woord per dag leren klinkt als een taak voor kleuters maar het helpt jou ook. Het vereist geen inspanning en het is een effectieve gewoonte die op termijn een grotere woordenschat oplevert. En als je al snel merkt dat dit je gemakkelijk afgaat, ga dan voor twee of drie woorden per dag. Reken maar uit hoe je je woordenschat in een jaar kan hebben vergroot!

5. Lees zoveel mogelijk

Lezen is een heel effectieve manier om je woordenschat te vergroten. Wanneer je leest kom je nieuwe woorden tegen waarvoor je de vertaling gaat opzoeken en dat wordt weer opgeslagen door je hersenen. Bovendien leer je door lezen ook hele zinnen en idiomen en uitdrukkingen.

6. Kijk naar series en films met ondertiteling

Wij zijn gewend om tv met ondertiteling te kijken, dus waarom zou je dit ook niet toepassen om woordjes te leren? Op sites als Netflix kun je ondertiteling instellen. Uiteraard moet je dan wel de brontaal goed begrijpen. Voor het overgrote deel is dat toch al Engels, en dat begrijpen we allemaal wel. Netflix heeft wel Nederlandse films, maar helaas wordt daar enkel Nederlandse ondertiteling bij aangeboden.

7. Maak zinnen met de nieuw geleerde woorden

Zodra je nieuwe woorden hebt geleerd, ga ze dan toepassen in hele zinnen. Houd het niet op één zinnetje, maar pas de woorden toe in verschillende zinnen. Op deze manier leer je de volle betekenis van een woord. Weten wat een woord letterlijk betekent en hoe je het moet uitspreken, wil niet altijd zeggen dat je het ook volledig begrijpt. Zodra je de woorden kunt toepassen in logische zinnen, zul je ze niet snel meer vergeten.

8. Oefen en herhaal!

Onnodig te zeggen dat je moet blijven oefenen en herhalen, net zo lang tot je niet meer na hoeft te denken over de vertaling van een woord. En zorg ook dat je minstens één keer per week met de taal in aanraking komt. Bijvoorbeeld door iets te lezen op internet, een film te kijken of op social media met andere te converseren. Want als je er uiteindelijk helemaal niets meer mee doet, zal ook veel van de kennis weer verdwijnen. Geloof me, ik was op de middelbare school een uitblinker in Frans, maar nu, 30 jaar later, kan ik er geen klap meer van omdat ik er nooit meer iets mee heb gedaan. Ik kom nu niet veel verder dan wat basiszinnetjes en bekende woorden en een bestelling doen in een restaurant of café.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over Europese talen?