Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Tips om je woordenschat in een andere taal te vergroten

Kan jij je prima redden in een andere taal en aardige gesprekken voeren maar merk je toch dat je nog regelmatig naar woorden moet zoeken? Dan wordt het tijd om je woordenschat te vergroten! Maar niet door een woordenboek te openen en woordjes te stampen (want dat is niet effectief), maar heel doelgericht met deze acht tips!

1. Stel een doel voor jezelf

Om te beginnen moet je een specifiek doel voor ogen hebben. Begin niet zomaar met woorden en uitdrukkingen in het wilde weg, maar bedenk waarvoor je je vocabulaire wilt uitbreiden. Is het voor zakelijke doeleinden, of juist voor alledaagse gesprekken? Wanneer je dat hebt vastgesteld, bedenk dan een tijdsdoel. Bijvoorbeeld “ik wil in een maand honderd nieuwe woorden hebben geleerd”, of “aan het eind van het jaar wil ik geleerde woorden in mooie volzinnen kunnen gebruiken”. Door jezelf dergelijke doelen te stellen zal je onderweg minder last hebben van irrelevante afleidingen.

2. Stel vast welk type leerling je bent

Over het algemeen zijn er drie soorten leerlingen: visueel, auditief en kinesthetisch (gevoel). Elk type leerling verwerkt informatie anders. We gebruiken allemaal deze zintuigen maar één van de drie heeft meestal de overhand. Dus ben jij visueel ingesteld, dan moet je je concentreren op het creëren van visuele beelden die aan verschillende woorden kunnen worden gekoppeld. Auditieve personen moeten zich concentreren op wat ze horen. Als je van dit type bent, probeer dan zoveel mogelijk woorden te horen of hardop te lezen. Het kinesthetische type ‘voelt gewoonlijk dat het juist is’. Dit proces verloopt onbewust, maar iets in je geeft aan dat je het woord juist hebt. Nadat je hebt vastgesteld welk type leerling je bent, ga je je focussen op tips en trucjes die nauw gerelateerd zijn aan je mentale representaties.

3. Gebruik plaknotities om woorden op te schrijven

Wie schrijft, die blijft! Klevende notitieblaadjes zijn een superhandig hulpmiddel om woorden te leren. Schrijf het woord wat je wilt onthouden op en plak het op een plaats waar je vaak komt, bijvoorbeeld op de koelkast. Wanneer je iets noteert en je het vaak ziet, gaan je hersenen zich daarop concentreren en wordt het woord opgeslagen in je geheugen.

4. Begin met één woord per dag

Slechts één woord per dag leren klinkt als een taak voor kleuters maar het helpt jou ook. Het vereist geen inspanning en het is een effectieve gewoonte die op termijn een grotere woordenschat oplevert. En als je al snel merkt dat dit je gemakkelijk afgaat, ga dan voor twee of drie woorden per dag. Reken maar uit hoe je je woordenschat in een jaar kan hebben vergroot!

5. Lees zoveel mogelijk

Lezen is een heel effectieve manier om je woordenschat te vergroten. Wanneer je leest kom je nieuwe woorden tegen waarvoor je de vertaling gaat opzoeken en dat wordt weer opgeslagen door je hersenen. Bovendien leer je door lezen ook hele zinnen en idiomen en uitdrukkingen.

6. Kijk naar series en films met ondertiteling

Wij zijn gewend om tv met ondertiteling te kijken, dus waarom zou je dit ook niet toepassen om woordjes te leren? Op sites als Netflix kun je ondertiteling instellen. Uiteraard moet je dan wel de brontaal goed begrijpen. Voor het overgrote deel is dat toch al Engels, en dat begrijpen we allemaal wel. Netflix heeft wel Nederlandse films, maar helaas wordt daar enkel Nederlandse ondertiteling bij aangeboden.

7. Maak zinnen met de nieuw geleerde woorden

Zodra je nieuwe woorden hebt geleerd, ga ze dan toepassen in hele zinnen. Houd het niet op één zinnetje, maar pas de woorden toe in verschillende zinnen. Op deze manier leer je de volle betekenis van een woord. Weten wat een woord letterlijk betekent en hoe je het moet uitspreken, wil niet altijd zeggen dat je het ook volledig begrijpt. Zodra je de woorden kunt toepassen in logische zinnen, zul je ze niet snel meer vergeten.

8. Oefen en herhaal!

Onnodig te zeggen dat je moet blijven oefenen en herhalen, net zo lang tot je niet meer na hoeft te denken over de vertaling van een woord. En zorg ook dat je minstens één keer per week met de taal in aanraking komt. Bijvoorbeeld door iets te lezen op internet, een film te kijken of op social media met andere te converseren. Want als je er uiteindelijk helemaal niets meer mee doet, zal ook veel van de kennis weer verdwijnen. Geloof me, ik was op de middelbare school een uitblinker in Frans, maar nu, 30 jaar later, kan ik er geen klap meer van omdat ik er nooit meer iets mee heb gedaan. Ik kom nu niet veel verder dan wat basiszinnetjes en bekende woorden en een bestelling doen in een restaurant of café.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over Europese talen?