Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Talen leren: hoe jonger hoe beter!

Als je, als volwassene, hebt geprobeerd een nieuwe taal te leren, dan weet je waarschijnlijk wel dat het helemaal niet zo gemakkelijk is (tenzij je uiteraard een goed ontwikkelde ‘talenknobbel’ bezit). Vaak zijn er in de praktijk uren van oefenen, luisteren en spreken nodig voor je een goed gesprek kunt voeren in een andere taal.

Echter, hoe jonger hoe makkelijker een taal  te leren is. Voor kinderen is het leren van een andere taal, of zelfs meerdere talen, veel eenvoudiger.

Moedertaal leren

Kun je je herinneren hoe je jouw moedertaal hebt geleerd? Het is vrijwel zeker dat je dat echt niet meer weet. Je leerde je moedertaal namelijk nog voor je langetermijngeheugen zich ontwikkelde. Als baby begon je eerst gesproken taalfragmenten te begrijpen en daarna probeerde je wat je hoorde na te bootsen met woordachtige geluiden die nog geen enkele betekenis hadden. Daarna leerde je woorden te vormen om begrepen te worden. Vervolgens leerde je meer en meer woorden en begon je te spreken in de juiste vormen en grammatica. Dit alles gebeurde onbewust. Waarschijnlijk heb je wel herinneringen aan je lagereschooltijd, maar de kans is groot dat je meer herinneringen hebt aan vriendjes en vriendinnetjes dan dat je leerde dat ‘gesproken’ het voltooid deelwoord van ‘spreken’ is, en zo ook andere grammaticale feiten. Je leerde als kind jouw moedertaal zonder er in principe bij na te denken.

Als volwassene een taal leren

Als je als volwassene taallessen hebt genomen, dan ben je je er waarschijnlijk wel van bewust dat het leren van een nieuwe taal veel moeilijker is naarmate we ouder worden. Volwassenen pakken zelden een taal onbewust op. In plaats daarvan studeren we hard en zo veel als we kunnen op woordenschat, complexe grammaticale regels, luistervaardigheid, uitspraak en spreekvaardigheid. We zouden willen dat we taal net zo gemakkelijk konden leren als toen we nog kind waren!

Kinderen leren een taal sneller

Waarom het voor kinderen gemakkelijker is om een taal te leren dan voor volwassenen is nog steeds niet geheel duidelijk. Zelfs wetenschappelijk onderzoek heeft nog geen eenduidig antwoord opgeleverd. Als het gaat om menselijk gedrag, is taal één van de meest mysterieuze aspecten in ons leven. Het is wel duidelijk dat een bepaalde periode in onze kindertijd goed is voor het leren van talen en dat het daarna steeds moeilijker wordt. Bepaalde gebieden in onze hersenen die verantwoordelijk zijn voor taalbeheersing worden minder actief naarmate we ouder worden. Hoe dat komt is echter dus nog niet duidelijk. Wel duidelijk is in ieder geval dat kinderen niet alleen hun moedertaal, maar ook andere talen veel sneller oppakken dan volwassenen.

Tweetalig opgroeien

Kinderen die in een meertalige omgeving opgroeien, bijvoorbeeld omdat ze ouders met verschillende moedertalen hebben, pakken de talen moeiteloos op zonder dat ze het zich zelfs beseffen. Ze spreken net zo makkelijk in de ene taal met mamma en in de andere taal met pappa. En hoe jonger ze zijn, hoe minder ze het doorhebben dat ze in twee talen spreken. Nog fascinerender is wanneer kinderen opgroeien in een zogenaamde ‘bimodale’ omgeving. Dit betekent dat een taal op twee verschillende manieren wordt gesproken, vaak gesproken taal en gebarentaal. Kinderen leren zonder probleem beide talen zonder enige voorkeur.

Meertalig opvoeden

Wil je dat je kinderen meertalig worden? Dan is dit het belangrijkste advies: begin vroeg! Hoe eerder kinderen beginnen met het leren van een vreemde taal, hoe makkelijker het voor hen zal zijn de taal te leren en behouden. Je kunt ervoor kiezen om je kind bijvoorbeeld in te schrijven op een school waar tweetalig onderwijs wordt gegeven, of je schrijft je kind in voor een buitenschoolse taalstudie. Vergeet echter niet dat hoe vroeg kinderen een andere taal ook leren, ze de taalkennis net zo makkelijk weer verliezen als ze de taal niet blijven beoefenen en gebruiken naarmate ze ouder worden. Taal is als zoveel andere dingen: als je het niet gebruikt, raak je het kwijt!

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over verschillende talen?