Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Specifieke gedragscodes in andere landen

Wij adviseren regelmatig over het nut van tolken en vertalers wanneer u zaken doet in het buitenland. Het kan echter ook geen kwaad om enige kennis te hebben van belangrijke gedragscodes in bepaalde landen zodat u geen flater slaat wanneer u tijd moet doorbrengen met uw buitenlandse zakenpartners.

Wij hebben de meest bijzondere gedragscodes van verschillende landen en continenten op een rijtje gezet!

Zuid- en Zuidoost-Azië: (aan)wijzen met de voeten

In sommige Aziatische landen, zoals Thailand en Laos, is wijzen met de voeten not done omdat de voeten als de laagste en meest vieze delen van het lichaam worden beschouwd. Dit is ook de reden waarom u uw schoenen moet uittrekken wanneer u iemands huis betreedt.

Azië: andermans hoofd aanraken

In Azië kunt u beter niet iemands hoofd aanraken. In sommige culturen, met name in Thailand en Laos, wordt het hoofd als heilig beschouwd en u weet maar nooit welke faux pas u begaat door het hoofd aan te raken.

Nepal: over iemand heenstappen

Ook de Nepalezen beschouwen de voeten als vuil en vinden het daarom onbeschoft wanneer u over iemand heenstapt, in het bijzonder wanneer u over iemands benen stapt.

Azië: eetstokjes rechtop

In elk Aziatisch land is het niet raadzaam om uw eetstokjes rechtop in uw rijst te zetten. Dit wordt namelijk doorgaans alleen gedaan bij begrafenissen en daarom wordt het als zeer onbeleefd beschouwd wanneer u dit tijdens een gewoon diner doet.

Thailand: het koningshuis beledigen

Wat u ook doet in Thailand, zeg nooit iets beledigend of negatiefs over de koning of het koningshuis. Zelfs het ‘liken’ van een negatief bericht op Facebook kan al leiden tot een gevangenisstraf!

Singapore: kauwgom kauwen

In Singapore is het niet alleen wettelijk verboden om kauwgom te kauwen, het is zelfs verboden om kauwgom het land binnen te brengen. Ook niet per ongeluk omdat u toevallig kauwgom in uw tas hebt!

Azië: bord leegeten

Hoewel het in veel landen als positief wordt beschouwd wanneer u uw bord hebt leeggegeten, kunt u in Aziatische landen beter een beetje laten liggen. Uw bord ‘schoonlikken’ houdt hier in dat uw gastheer of gastvrouw u niet voldoende te eten heeft gegeven en dat u nog trek hebt; een epische belediging. Bent u echt vol en wilt u toch laten blijken dat het u heeft gesmaakt? In sommige Aziatische landen, met name China, is het heel normaal om na het eten te boeren om aan te geven dat de maaltijd u heeft gesmaakt!

India: een compliment niet herkennen

India kent zoveel diversiteiten dat zelfs de lokale bevolking niet altijd weet wat taboe is en wat niet. Als iemand u benadert met de tong tussen de tanden en de lucht om u heen als ware naar zichzelf toe wappert, schrik dan niet. Dit betekent dat u wordt gecomplimenteerd met uw schoonheid.

Groot-Brittannië, Australië en Zuid-Afrika: vredesteken

Het vredesteken (wijs- en middelvinger gespreid in een V-vorm) is redelijk universeel, maar toch moet u oppassen in Groot-Brittannië, Australië en Zuid-Afrika. Wanneer u in deze landen het vredesteken geeft met de handpalm naar uzelf gericht, is dit equivalent aan iemand de middelvinger geven. Wanneer u de handpalm naar buiten richt, is er niets aan de hand.

Bulgarije: hoofd schudden of knikken

Deze is nogal verwarrend. Wanneer u in Bulgarije bent moet u niet met uw hoofd knikken wanneer u ‘ja’ bedoelt en schudden wanneer u ‘nee’ bedoelt. In dit land doet men het namelijk precies andersom! Schudden is ‘ja’ en knikken is ‘nee’.

Griekenland: handpalm naar iemand richten

In Griekenland kunt u iemand niet meer beledigen dan uw handpalm met gespreide vingers naar hem te richten; dit gebaar wordt moutza genoemd. Het enige dat nog erger is, is een dubbele moutza; met beide handen. Wanneer u dus met uw hand ‘vijf’ wilt aanduiden, doe dit dan met uw handpalm naar uzelf gericht.

Oostenrijk: handen schudden

Hoeveel mensen er ook zijn in een ruimte, in Oostenrijk is het gebruikelijk dat u iedereen de hand schudt. Dus als u van tevoren weet dat u veel mensen gaat ontmoeten, plan dan wat extra tijd in.

Rusland: bloemen geven

Bent u in Rusland en wilt u iemand bloemen geven, doe dit vooral maar zorg er wel voor dat de bos een oneven aantal bloemen bevat. Een even aantal wordt namelijk enkel gebruikt tijdens begrafenissen en uw goedbedoelde geste kan zelfs uitgelegd worden als het uitnodigen van de dood.

Rusland: handen schudden boven een drempel

Iemand de hand schudden boven een drempel is not done in Rusland. In feite is geen enkele actie boven een drempel in Rusland een goed idee omdat het Russische bijgeloof zegt dat dit ongeluk brengt. Wacht dus tot u wordt uitgenodigd binnen te komen of totdat de ander bij u binnen is.

Marokko: snelle begroeting

In Marokko wordt het als onbeschoft beschouwd wanneer u iemand tegenkomt die u kent snel begroet en dan weer verder gaat. Hier is het heel normaal dat u vraagt hoe het gaat met familie, kinderen en gezondheid.

Midden-Oosten: duim omhoog

De duim omhoog als teken dat iets oké is lijkt een veilig gebaar maar dat geldt niet overal. In de meeste Midden-Oosterse landen is dit gebaar namelijk zeer grof en beledigend, vergelijkbaar met de middelvinger.

Midden-Oosten en Indiase subcontinent: linkerhand gebruiken

Wanneer u in het Midden-Oosten of het Indiase subcontinent bent, denk er dan aan dat u niet uw linkerhand gebruikt tijdens het eten of wanneer u iemand iets overhandigt of aangeeft. In deze culturen is de linkerhand namelijk onrein omdat deze wordt gebruikt voor persoonlijke doeleinden, zoals het afvegen van de billen en het behandelen van dingen die met de grond in aanraking zijn geweest, zoals het uitdoen van schoenen.

Islamitische landen: handdruk met iemand van het andere geslacht

In de moslimwereld is het niet gebruikelijk dat vrouwen en mannen elkaars hand schudden, hoewel dat ook weer van land tot land kan verschillen. In delen van Turkije bijvoorbeeld, met name de toeristische gebieden, maakt men er geen probleem van. Doe het echter gewoon niet en/of wacht af wat de ander doet.

Midden-Oosten: openlijke affectie

In veel Midden-Oosterse landen, met name in Dubai en Saoedi-Arabië, is het not done om openlijk affectie te tonen voor uw wederhelft of ieder ander. Dus niet in het openbaar zoenen, knuffelen en zelfs elkaars handen vasthouden. Vele westerlingen zijn hiervoor al in de cel beland!

Saoedi-Arabië: eten in het openbaar

Tijdens de Ramadan kunt u in Saoedi-Arabië beter niet eten in het openbaar, al bent u geen geen moslim. Niet alleen omdat de lokale bevolking u erom zal haten terwijl zij vasten, het is zelfs strafbaar!

Brazilië, Japan en Midden-Oosten: oké-teken

Het oké-teken, een ‘o’ maken met de duim en wijsvinger, doet u liever niet in Brazilië. In dit land is dit gebaar namelijk het equivalent aan wat bij ons de middelvinger opsteken is. In Japan staat dit gebaar voor geld, u vraagt hiermee om de rekening. En in Arabische landen staat het weer voor het boze oog, wat ellende betekent.

Brazilië: telefoon beantwoorden

Wanneer u in Brazilië bent, moet u niet raar opkijken wanneer een gesprek wordt onderbroken om de telefoon te beantwoorden. Hoewel wij (doorgaans) onze mobieltjes negeren wanneer wij in gesprek zijn met iemand, is het in sommige delen van Brazilië juist onbeleefder om de telefoon niet op te nemen dan een gesprek te onderbreken.

Fiji: korte handdruk

Wees voorbereid wanneer u iemand in Fiji de hand schudt. Wij zijn gewend om iemand kort een hand te geven, maar in Fiji kan het heel goed zijn dat men na de eerste neerwaartse beweging uw hand blijft vasthouden gedurende de conversatie.

 

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over de talen die bij deze landen horen?