Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Praten in plaatjes

Emoji is momenteel de snelst groeiende taal ter wereld volgens een taalkunde-expert. Maar hebt u wel eens van deze taal gehoord? Waarschijnlijk niet. En toch weten we zeker dat u de taal wel kent en deze zelfs dagelijks gebruikt!

In sms’jes, WhatsApp, op Facebook en zelfs in e-mails maken we gebruik van emoji. Emoji zijn simpelweg de ideogrammen of smiley’s die we in digitale communicatie gebruiken. Het fenomeen is ontstaan in Japan, maar is nu een wereldwijd gemeengoed. Het woord emoji betekent letterlijk ‘afbeelding’ (e) + ‘karakter’ (moji). Ze worden ook wel emoticons genoemd. Het woord emoji werd in 2013 zelfs opgenomen in de Oxford English Dictionary.

Vyv Evans van Bagor University in Groot-Brittannië claimt dat de groep smiley’s en symbolen sneller evolueren dan oude talen zoals hiërogliefen. Veel mensen vinden het volgens de taalkundige gemakkelijker om te communiceren met behulp van emoji dan tekst.

Professor Evans deed in samenwerking met telecombedrijf TalkTalk Mobile onlangs onderzoek naar het gebruik van emoji in moderne communicatie. Uit het onderzoek blijkt dat acht van de tien mensen in Groot-Brittannië pictogrammen en symbolen gebruikt om te communiceren met hun familie of vrienden. Bijna 72 procent van de jongeren van 18 tot 25 jaar gaf aan dat ze het gemakkelijker vinden om hun gevoelens uit te drukken door middel van emoji dan met woorden, terwijl 29 procent van de deelnemers emoji gebruiken in minstens de helft van hun berichten. 62 procent zegt de symbolen nu nog meer te gebruiken in vergelijking met een jaar geleden, en 40 procent beweert zelfs dat ze wel eens berichten hebben verzonden die volledig uit emoji bestonden.

Professor Evans: “Emoji is de snelst groeiende vorm van taal in de geschiedenis op basis van de ongelooflijke acceptatie en de snelheid van de evolutie. Als een beeldtaal heeft emoji hiërogliefen al ver overschaduwd, de oude Egyptische voorloper waarover eeuwen werd gedaan om te ontwikkelen”.

Samen met TalkTalk Mobile heeft Professor Evans een nieuwe online video tutorial ontwikkeld, genaamd Emoji IQ. De tutorial is gericht op het beter begrijpen van de symbolen en hun betekenis. Bekijk de video hier.

De meest populaire emoji zijn:
1. het lachebekje
2. huilen van het lachen
3. het hartje
4. blozende wangen
5. de duim omhoog
6. knipoog met uitstekende tong
7. de geblazen kus
8. de knipoog
9. verward gezicht
10. ‘see no evil’ aapje

Wilt u weten hoe het gesteld is met uw emoji kennis, doe dan hier de test!

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Toch liever communiceren in taal?