Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Nieuwe woorden maken

Toen ik klein was vond ik het altijd fantastisch om ‘nieuwe’ woorden te leren. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn zus mij het woord ‘tutoyeren’ had geleerd. Als negenjarige was het best moeilijk om dat woord ergens in een gesprek te gooien, maar uiteindelijk had ik mijn toenmalige meester gevraagd of ik hem mocht tutoyeren.

Tuigdorp

Het ging me niet eens om het antwoord (dat trouwens nee was), maar meer dat ik liet zien dat ik de betekenis van zo’n moeilijk woord wist. De belangstelling voor nieuwe woorden is nooit weggegaan.

Elk jaar worden er nieuwe woorden toegevoegd aan het Nederlandse woordenboek. Het officiële Van Dale Woord van 2011 was bijvoorbeeld tuigdorp wat staat voor ‘afgelegen locatie die is ingericht als woonoord voor veelplegers e.d., m.n. zo’n locatie met asowoningen’.

Negatief

‘Facebookstress’ is nu in de race om het nieuwe woord van 2012 te worden. Het woord wijst naar ‘de angst informatie te missen die via Facebook wordt uitgewisseld’. Veel pubers zouden hier aan lijden. Naar mijn mening zijn de woorden van het jaar vaak nogal negatief. Na ontvrienden, swaffelen en tuigdorp mag er wel eens een positief woord de titel winnen!

Positief

‘Beyoncevlieg’ is een goede kanshebber. Het opvallende, goudkleurige achterlijf van een paardenvlieg deed de onderzoeker sterk denken aan de billen van popdiva Beyoncé en daarom besloot hij de paardenvlieg Scaptia (Plinthina) beyonceaete noemen. De afgelopen dagen werd de Scaptia beyonceaein de Nederlandse media ook wel de Beyoncé vlieg genoemd. Beyoncé zelf heeft trouwens ooit een woord bedacht dat is opgenomen in het Oxford English Dictionary, namelijk: Bootylicious (boo-tee-li-shus). Wat betekent: ‘(of a woman) sexually attractive’.

Slobberboek

Het is een hele prestatie om nieuwe woorden te bedenken en nog lastiger om ze in het algemene taalgebruik te laten doordringen. Ik heb zelf een nieuw woord bedacht, namelijk ‘slobberboek’. Dit woord ontstond nadat ik met vriendinnen een gesprek had over boeken die we hadden gelezen. Ik vond dat er boeken waren die je niet snel uit kunt lezen, omdat het plot bijvoorbeeld erg ingewikkeld is. Je moet je volle concentratie erbij houden, anders moet je weer van voren af aan beginnen. Het tegenovergestelde van dit soort boeken is een ‘slobberboek’. Het woord komt van ‘slobberwijn’, goedkope wijn die je lekker door drinkt. Een ‘slobberboek’ kun je heerlijk lezen zonder dat je hersenen oververhit raken.

Wasknijper

Niet elk nieuw verzonnen woord wordt in het woordenboek opgenomen. Nieuwe woorden en uitdrukkingen moeten ten minste drie jaar regelmatig worden aangetroffen in boeken, kranten, tijdschriften en internet. Of op radio en televisie of in gesprekken worden gehoord. Niet alleen komen er nieuwe woorden bij, er verdwijnen ook woorden uit het woordenboek. Het woord ‘wasknijper’ is vast iets dat snel verdwijnt. Nu we bijna allemaal een droger hebben, is de was ophangen met wasknijpers niet meer nodig. Misschien als Nederland wel had gewonnen van Portugal was het nieuwe woord van 2012 wellicht ‘Oranjewonder’ (wonder van Oranje) geworden. Maar met dank aan het Nederlands elftal is er nu wel genoeg tijd voor een ‘slobberboek’!

Vragen?
Stel ze aan Juanita

Projectmanager Presence +31 85 016 08 91 Whatsapp Mail

Vragen over talen en vertalen?