Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

  1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
  2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
  3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
  4. Een instructiebandje wordt gestart.
  5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
  6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

  1. Bel 088 255 52 22.
  2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
  3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
  4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
  5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Nederlandse dialecten: Amsterdams

Zodra je het hoort, herken je het direct: plat Amsterdams, ook wel Mokums genoemd. Het merendeel van de Amsterdammers spreekt algemeen Nederlands, maar het Mokums is nooit verdwenen. Vooral geboren en getogen, oudere, Amsterdammers spreken nog het echte Amsterdams.

Het taaltje is niet moeilijk te verstaan, het lijkt op algemeen Nederlands maar wijkt vooral af in klank. En uiteraard kent het Amsterdams, net zoals ieder ander dialect, een eigen woordenschat. Veel Amsterdamse woorden zijn ontleend uit het Jiddisch* en het Bargoens. En heel veel van deze woorden zijn door de tijd heen onderdeel geworden van de algemene Nederlandse taal zonder dat wij er ons van bewust zijn dat ze eigenlijk van Amsterdamse oorsprong zijn.

De Gouden Eeuw

In de Gouden Eeuw was Amsterdam een voorname handelsstad en in die tijd vestigden Duitse en Oost-Europese Joden zich in Amsterdam. Zo ontstond de Joodse gemeenschap in de stad en werden Jiddische woorden opgenomen in het Amsterdamse taalgebruik. De naam Mokum – de bijnaam van Amsterdam – is dan ook typisch Jiddisch. Het betekent ‘plaats’ of ‘stad’. Volgens zeggen gebruikten de Joden dit als koosnaam voor de stad omdat zij zich er veilig en thuis voelden. Bekende Amsterdamse woorden die uit het Jiddisch komen zijn bijvoorbeeld gein, goochem, habbekrats, kapsones, ramsj, smoes en wieberen. En tot op de dag van vandaag zeggen Amsterdammers nog steeds ‘de mazzel!’, wat is afgeleid van ‘mazzeltov’ (goed geluk, geluk gewenst, gefeliciteerd, het allerbeste).

Twintigste eeuw

Het Bargoens (dieventaal) sloop in de eerste helft van de 20e eeuw in de Amsterdamse taal. Het was een geheimtaal die werd gebruikt door mensen aan de zelfkant van de samenleving, zoals daklozen, landlopers, rondtrekkende handelaren, (markt)kooplieden, kermisklanten en de penoze (onderwereldfiguren). Bargoens is voortgekomen uit het Jiddisch en het Hebreeuws, maar bevat ook Romani, Jenische en Hoogduitse invloeden. Typisch Bargoense woorden zijn bijvoorbeeld bajes, jatten, kassiewijle, ammehoela, trut, smeris en snaaien. Ook Bargoens zijn een aantal bekende verwensingen, zoals ‘Krèch nah de klere’ (afgeleid van cholera) met als variant ‘kolereleijer’, ‘pokkeleijer’ (afgeleid van de pokken) en ‘teringlijer’ (afgeleid van de tering (tuberculose)).

Klanken

Zoals gezegd is het Amsterdams doorgaans goed verstaanbaar, maar wijkt het in klank af van algemeen Nederlands. Typisch voor plat Amsterdams is dat een ‘z’ als een ‘s’ wordt uitgesproken. Een mooi voorbeeld is ‘de son in de see sien sakkuh’. Ook kenmerkend is de vorming van verkleinwoorden door het gebruik van ‘-ie’, zoals in ‘meissie’ in plaats van ‘meisje’, en het gebruik van ‘kenne’ voor ‘kunnen’. Daarnaast wordt ‘aa’ uitgesproken als een ‘a’ of ‘ao’ (naar wordt nar of naor). Andere klankvervormingen zijn:

  • l => lll
  • s => sj
  • ee => ei
  • o => oi
  • v => f

Typisch Amsterdams

Tot slot nog een aantal uitdrukkingen en woorden die u waarschijnlijk wel bekend zijn omdat ze opgenomen zijn in de Nederlandse taal, maar die toch echt typisch Amsterdams zijn.

De dood of de gladiolen: alles of niets
Kat in bakkie: dat is/ging makkelijk
Tuintje op je buik hebben: dood en begraven zijn
Ik ga pleite: ik ga weg
Opzouten: wegwezen
Voor noppes: voor niets
Geen cent te makken: geen geld hebben
Je sappel maken: je druk maken
Makkie: gemakkelijk
De pijp uit zijn: dood zijn
Geteisem: slecht volk
Aggenebbis: waardeloos
Pikketanussie: borreltje
Penoze: onderwereld
Er schijt aan hebben: er niets om geven
Pingelen: onderhandelen
Gabber: vriend
Maffen: slapen
Gok: neus
Ontiegelijk: enorm
Ouwehoeren: (te)veel praten
Jan met de pet: arbeider

* Men denkt vaak dat Jiddisch hetzelfde is als Hebreeuws, dit is echter niet het geval. Het wordt wel van rechts naar links geschreven met het Hebreeuwse alfabet, maar is taalkundig niet aan het Hebreeuws verwant.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over dialecten?