Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Leer een taal met behulp van muziek

Een taal leren kun je op verscheidene manieren doen. Een volledige taalopleiding, een thuiscursus, basisconversatie met behulp van geluidsbestanden, zelfstudie aan de hand van boeken, door regelmatig te communiceren met anderstalige (online) vrienden of zelfs door een aantal maanden in een ander land te gaan wonen en werken. Het kan echter ook met muziek!

Bronnen in overvloed

Muziek is in overvloed beschikbaar en veelal ook nog gratis. Welke taal je ook wilt leren, via het internet beschik je over duizenden muzikale bronnen die je verder kunnen helpen. YouTube, iTunes, Spotify en ontelbare online radiostations. Vind je een bepaald nummer mooi? Zoek dan op internet naar de songtekst (lyrics); nagenoeg elke songtekst is te vinden. Er zijn zelfs websites die naast de songtekst in de originele taal, ook de Nederlandse vertaling geven.

Herhaling

Nagenoeg elke song met zang heeft een refrein dat zich herhaalt, en deze herhaling helpt ons geheugen. Wanneer je een taal leert en over een bepaalde periode herhaaldelijk wordt blootgesteld aan deze taal, wordt dit opgeslagen in ons langetermijngeheugen en kunnen wij dit ons na dagen, weken en zelfs maanden nog gemakkelijk herinneren. Het zal je verbazen hoeveel woorden, zinsdelen en hele zinnen je oppikt met minimale inspanning.

Lezen en spreken

Zoals gezegd, nagenoeg elke songtekst is te vinden op het internet. Maak hiervan gebruik als lees- en spraaklessen. Lees eerst rustig de tekst door, eventueel een aantal malen, zonder de muziek op de achtergrond. Doe dit vervolgens nog een aantal malen, maar dan met muziek. Probeer daarna de tekst, al lezend, hardop mee te zingen. Wil je nog een stapje verder gaan, kopieer de tekst dan in een Word-document en vervang een aantal woorden per refrein en couplet door een aantal puntjes of streepjes en probeer deze woorden zelf weer in te vullen wanneer je naar de song luistert.

Informele taal

Wanneer je gebruik maakt van standaard leerboekjes, leer je een taal op een pure manier. Maar taal is niet altijd even puur. In heel veel muziek komt informele taal voor en sommige muziekstromingen, zoals hiphop en de hedendaagse R&B, zijn zelfs doorspekt van straat- en volkstaal. Muziek is dan ook een perfecte manier om meer alledaagse taal en uitdrukkingen te leren.

Altijd en overal

En last but not least, muziek is ‘draagbaar’. Muziek neem je gewoon mee op je smartphone of mp3-speler. En wanneer je een data-abonnement op je smartphone hebt, kun je ‘on the go’ ook nog eens via het internet songteksten bekijken wanneer je naar muziek luistert.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over verschillende talen?