Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Land en taal uitgelicht: Zuid-Afrika

Weer een deel in onze serie blogs waarin we een land en zijn taal uitlichten. Deze keer Zuid-Afrika. Wat weten wij eigenlijk van dit land behalve dat Nelson Mandela ervandaan kwam, dat ze er heerlijke wijn produceren en dat wij er een VOC verleden hebben? En spreekt men daar enkel Zoeloe en Afrikaans of ook nog andere talen?

54.841.552 inwoners

De Republiek Zuid-Afrika grenst aan Botswana, Mozambique, Namibië, Swaziland en Zimbabwe en omsluit de onafhankelijke staat Lesotho volledig. Volgens de laatste schatting in juli dit jaar (CIA World Factbook) heeft Zuid-Afrika 54.841.552 inwoners, van wie 80,2 procent zwart, 8,4 procent blank, 8,8 procent kleurling en 2,5 procent Indiër of Aziatisch is (volkstelling 2014).

Taal

Zuid-Afrika heeft maar liefst elf officiële talen! Na India heeft het land daarmee de meeste officiële talen ter wereld. Zoeloe is met 22,7 procent de meest gesproken taal, gevolgd door Xhosa (16%), Afrikaans (13,5%), Engels (9,6%), Noord-Sotho (9,1%), Tswana (8%), Zuid-Sotho (7,6%), Tsonga (voorheen Swahili, 4,5%), Swazi (2,5%), Venda (2,4%) en Zuid-Ndebele (2,1%). 1,6 procent van de bevolking spreekt een andere taal, zoals Duits, Portugees, Frans, Fanagalo, Lobedu, Noord-Ndebele en Phuthi en een half procent gebarentaal. In de grondwet van Zuid-Afrika staat ook dat de niet-officiële talen het Khoi, San en Nama worden bevorderd.

De lingua franca in onder andere het onderwijs, de media, het bedrijfsleven en in overheidsinstellingen is het Engels, dat hierbij de rol van het Afrikaans overgenomen heeft sinds het einde van de apartheid in de jaren ’90. Het Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten toen de VOC voet aan de Zuid-Afrikaanse Kaap zette. De taal werd historisch Kaaps-Hollands genoemd. Het Nederlands was van 1910 tot 1983 één van de officiële talen van Zuid-Afrika en is de enige taal die in Zuid-Afrika haar officiële status verloren heeft. Naar schatting is 90 tot 95 procent van de Afrikaanse woordenschat van Nederlandse origine. Het Nederlands en het Afrikaans zijn dan ook onderling verstaanbaar, hoewel het voor Nederlandstaligen gemakkelijker is om Afrikaans te verstaan dan omgekeerd.

Economie

Zuid-Afrika is een opkomende markt met een gemiddeld inkomen en een overvloed aan bodemschatten. De financiële, juridische, communicatie-, energie- en vervoerssectoren zijn goed ontwikkeld en de effectenbeurs is de 18e grootste in de wereld. Verder heeft het land een moderne infrastructuur ter ondersteuning van een relatief efficiënte distributie van goederen naar de grootstedelijke centra in de regio. Van 2004 tot 2007 maakte Zuid-Afrika een flinke groei door omdat het land de vruchten plukte van de macro-economische stabiliteit en een wereldwijde grondstoffenhausse. In de tweede helft van 2007 stagneerde de groei echter als gevolg van een elektriciteitscrisis en de daaropvolgende wereldwijde financiële crisis die impact had op de vraag en prijzen van grondstoffen. Het bruto binnenlands product (BBP) daalde bijna 2 procent in 2009, maar herstelde weer in 2010-2011. Toch kampt het land nog met economische problemen die zijn overgebleven uit de tijd van de apartheid; vooral armoede, gebrek aan economische macht van zwakkere bevolkingsgroepen en een tekort aan openbaar vervoer. Het economische beleid van Zuid-Afrika is fiscaal conservatief en gericht op het beheersen van de inflatie en het bereiken van een begrotingsoverschot. De huidige regering volgt grotendeels dit voorzichtige beleid maar heeft te kampen met de gevolgen van de wereldwijde crisis, de toenemende druk van belangengroepen om staatsbedrijven te gebruiken voor het leveren van basisdiensten aan gebieden met lage inkomens en het vergroten van de werkgelegenheid.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Vragen over tolken Zoeloe?