Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Land en taal uitgelicht Sri Lanka

Een nieuw deel in onze serie blogs waarin we een land en zijn taal uitlichten. Deze keer Sri Lanka. Maar wat weten we eigenlijk over dit land behalve dat het in 2004 zo ernstig getroffen werd door een tsunami en dat het land tot 1972 Ceylon heette? En welke talen spreken zij daar eigenlijk?

Sri Lanka, met als hoofdstad Colombo, is een eilandstaat in de Indische Oceaan in Zuid-Azië ten zuidoosten van India. Het land heeft 22.235.000 inwoners, van wie de grootste groep Singalees (74,9%) is. Overige etnische groepen zijn Sri Lankaanse Tamil (11,2%), Sri Lankaanse Moren (9,2%) en Indiase Tamil (4,2%). Het merendeel van de inwoners is boeddhist (70,2%). Daarnaast zijn er hindoe (12,6%), moslims (9,7%) en christenen (7,4%). Het totale landoppervlak is 65.610 km2 met een kustlijn van 1.304 km en het land kent een tropisch moesson klimaat.

De eerste inwoners arriveerden in de zesde eeuw voor Christus, vermoedelijk uit het noorden van India. Het boeddhisme werd ongeveer halverwege de derde eeuw voor Christus geïntroduceerd. Een grote beschaving ontwikkelde zich in de steden Anuradhapura (koninkrijk van circa 200 voor Christus tot circa 1000 na Christus) en Polonnaruwa (ongeveer 1070-1200). Na meer dan tweeduizend jaar van heerschappij door plaatselijke koninkrijken werden delen van Sri Lanka in de 16e eeuw gekoloniseerd door Portugal en in de 17e eeuw door Nederland. Het gehele land kwam in 1815 onder het bestuur van het Britse Rijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Sri Lanka als een belangrijke basis voor de geallieerde troepen in de strijd tegen het Japanse Keizerrijk. Aan het begin van de 20e eeuw ontstond een nationalistische politieke beweging, met als doel het verkrijgen van politieke onafhankelijkheid. Uiteindelijk werd deze onafhankelijkheid in 1948 na vreedzame onderhandelingen door de Britten verleend.

Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw leidden onenigheden tussen de Singalese meerderheid en de Tamil-minderheid tot een burgeroorlog die dertig jaar duurde. Daarbij kwamen tienduizenden mensen om het leven. Uiteindelijk werd de vrede aan het einde van het eerste decennium van deze eeuw hersteld en sindsdien heeft het land zich hersteld van de gevolgen van de burgeroorlog. Er werd zelfs reclame gemaakt voor Sri Lanka als een aantrekkelijk land voor toeristen. De natuurlijke schoonheid, de tropische bossen, stranden en landschap, evenals zijn rijke culturele erfgoed, maken van Sri Lanka een wereldberoemde toeristische bestemming.

Taal van Sri Lanka

De officiële nationale taal van Sri Lanka is Sinhala of Singalees en wordt door 74 procent van de bevolking gesproken. De tweede nationale taal is Tamil, gesproken door 18 procent van de bevolking. Daarnaast wordt er nog Sri Lankaans Maleis, Sri Lankaans Indo-Portugees en het bijna uitgestorven Veddah gesproken. Engels, vakkundig gesproken door ongeveer 10 procent van de bevolking, wordt doorgaans gebruikt in de regering en wordt aangeduid als de lingua franca in de grondwet.

Het Singalees is een Indo-Arische taal met ongeveer 19 miljoen sprekers. Samen met het Divehi (of Maldivisch), en het sterk verwante en bijna uitgestorven Veddah, vormt het de Singalees-Maldivische groep van de Indische talen. Deze groep is het meest verwant aan de zuidelijke groep van de Indische talen, zoals het Marathi. De taal kent veel Nederlandse, Portugese en Engelse woorden die terug te voeren zijn op het koloniale verleden van Sri Lanka.

Tamil behoort tot de Dravidische talen die, naast Sri Lanka, ook wordt gesproken in de Zuid-Indiase staat Tamil Nadu, Singapore en Maleisië. De taal met haar vele dialecten kent ongeveer 77 miljoen sprekers, van wie 68 miljoen moedertaalsprekers. Tamil geldt als een klassieke taal en heeft een onafhankelijke geschiedenis. Hoewel oud en klassiek, is de taal bijzonder stabiel gebleken; de literatuur die meer dan 2500 jaar teruggaat, is ook voor een moderne Tamil goed te lezen.

Economie

Sri Lanka staat bekend om de productie en export van textiel en kleding, thee, specerijen, rubber, edelstenen, kokosnootproducten en vis. De grootste exportpartner is de Verenigde Staten, gevolgd door Groot-Brittannië, India, Italië, België en Duitsland. Het land kent een sterke economische groei sinds het einde van de burgeroorlog. De regering heeft veel gedaan aan wederopbouw- en ontwikkelingsprojecten in haar streven naar groei in de door oorlog verscheurde en achtergestelde gebieden door de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen en het verhogen van landbouwproductiviteit. Sri Lanka heeft te kampen gehad met hoge begrotingstekorten, maar budgettaire consolidatie-inspanningen en een sterke groei van het BBP in de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het begrotingstekort flink is gedaald.

Lage belastingopbrengsten zijn echter een grote zorg. Bovendien heeft de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009 bijna een betalingsbalanscrisis veroorzaakt. Landbouw vertraagde als gevolg van droogte en zwakke wereldwijde vraag beïnvloedde export en handel. Begin 2012 daalde de waarde van de roepie, de nationale munteenheid, nadat de regering stopte met haar interventies in de valutamarkt, waar het miljarden dollars had verkocht om de lokale munteenheid te ondersteunen. Prijzen van benzine, diesel, kerosine, elektriciteit, gas en voedsel stegen enorm als gevolg hiervan en er werden maatregelen genomen om invoer af te remmen. Een groot tekort op de handelsbalans blijft een punt van zorg, maar sterke afdrachten van Sri Lankaanse werknemers in het buitenland helpen het tekort te compenseren. De overheidsschuld van ongeveer 80 procent van het BBP, is één van de hoogste in opkomende markten.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over onze tolken Sinhala of Singalees?