Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Land en taal uitgelicht: Moldavië

Dit is deel één van een serie blogs waarin wij een land en haar taal uitlichten. Uiteraard altijd een taal die voorkomt in ons dienstenpakket . En aangezien ons dienstenpakket zich uitstrekt over zo’n 130 talen, kunnen we voorlopig even vooruit met deze serie! Dit deel gaat over Moldavië. Wat weten wij van dit land en welke taal spreken ze?

Moldavië, met de hoofdstad Chisinau, is een republiek in Zuidoost-Europa met 4,4 miljoen inwoners. Het land is net iets kleiner dan Nederland en wordt gezien als één van de armste landen van Europa. Ongeveer een kwart van de bevolking woont en werkt (een deel van het jaar) in het buitenland als gevolg van de werkloosheid. Ruim 75 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

In het noorden en oosten wordt Moldavië begrensd door de Oekraïne en in het westen en het zuiden door Roemenië. En dit geeft direct aan welke taal er in Moldavië wordt gesproken: Roemeens. Verder worden er Bulgaars, Gagaoezisch en Romani talen door een minderheid gesproken.

Tot 1991 behoorde Moldavië tot de Sovjet-Unie. Het grondgebied van het land komt geheel overeen met dat van de toenmalige Sovjetrepubliek Moldavië en een deel met dat van het voormalige Bessarabië (dat Roemeens was tot de Tweede Wereldoorlog). Het overgrote deel van de Moldavische bevolking is Roemeens. In het oosten wonen echter ook Oekraïners en Russen en in het zuidwesten neemt de Turkse taal Gagaoezisch de overhand.

Bijzonder om te weten over dit land is dat het echt een wijnland is. Moldavië heeft een goed klimaat en vruchtbare landbouwgronden, maar geen grondstoffen. De economie is hierdoor afhankelijk van de export van fruit, groenten, tabak en wijn. Moldavië kent een lange historie in wijnbouw en de vele wijnkelders met een grote collectie wijnen zijn dan ook van grote waarde voor het land. De kunst van het wijn maken is van generatie op generatie overgegaan. Met name de wijngaarden en de wijnkelders van Mileshti en Krikova-Veki zijn beroemd bij wijnkenners in de wereld.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Heb je een tolk Roemeens nodig?