Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Land en taal uitgelicht: Macedonië

In onze serie landen en hun taal wordt deze keer Macedonië en zijn taal uitgelicht. Wat weten wij eigenlijk van dit land? En welke taal of talen spreken ze daar?

Macedonië is een republiek in het midden van de Balkan in Zuidoost-Europa. Het land heeft 2.103.721 inwoners en wordt begrensd door Kosovo in het noordwesten, Servië in het noorden, Bulgarije in het oosten, Griekenland in het zuiden en Albanië in het westen. De Republiek Macedonië is op 8 september 1991 ontstaan uit voormalig Joegoslavië, waarbij Skopje werd aangewezen als hoofdstad. Deze stad heeft een rijke geschiedenis van meer dan 2500 jaar en is door de eeuwen heen onderdeel geweest van het Byzantijnse, Romeinse, Ottomaanse en Joegoslavische rijk.

Taal van Macedonië

De enige nationale officiële taal van Macedonië is het Macedonisch, dat in Bulgarije door sommigen als een dialect of variëteit van het Bulgaars wordt beschouwd. In West-Macedonië leeft een belangrijke Gegisch-Albanese minderheid. In alle gemeenten waar meer dan 20 procent Albanezen wonen, kan het Albanees gebruikt worden voor vragen aan de overheid en in het gemeentelijk bestuur. Ook in Skopje, waar de meerderheid van de bevolking Macedonisch is, zijn wegwijzers en straatnaamborden doorgaans tweetalig. Ook het Turks wordt nog door ca. 200.000 mensen gesproken in Macedonië. Verder wordt het Servisch nog vrij algemeen beheerst als tweede taal, doordat Macedonië onderdeel van Joegoslavië was. Ook wordt er lokaal Adygees, Aroemeens, Balkan-Gagaoezisch Turks, Grieks, Megleno-Roemeens en (Balkan-)Romani gesproken.

Natuur en toerisme

Macedonië heeft een behoorlijk bergachtig en bosrijk landschap. Een groot deel van het land bestaat uit een plateau van 600 tot 900 meter hoogte. Op de grens met Albanië ligt een bergketen met de Golem Korab, de hoogste top van het land, (2753 m). Het noorden wordt begrensd door het Sjargebergte. De Vardar is de langste rivier van Macedonië. De rivier stroomt door de hoofdstad Skopje en mondt uit in de Golf van Thessaloníki. In het zuidwesten liggen drie grote meren: het meer van Ohrid, het meer van Prespa en het meer van Dojran.

Het meer van Ohrid, met het schone, heldere water, is één van de belangrijkste toeristische plekken in Macedonië. Het meer is ruim drie miljoen jaar oud en 289 meter diep en is daarmee het oudste en diepste meer van Europa. Ohrid is bekend om de forellen en de parels die er worden gekweekt en het is erg geliefd onder watersporters, duikers en zonliefhebbers. Het meer is omringd door de hoge bergen van het nationale park Galicica en vormt een natuurlijke grens tussen Macedonië en Albanië. De gelijknamige stad Ohrid is een van de oudste Europese nederzettingen en staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ohrid wordt in de geschriften in het jaar 353 voor Christus als eerste genoemd door de Grieken. Samen met de badplaatsen Struga en Pestani vormt Ohrid het toeristische centrum van Macedonië.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Ben je op zoek naar een Macedonische tolk?