Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Land en taal uitgelicht: Indonesië

Wat weten wij eigenlijk van Indonesië behalve dat het volledig uit eilanden bestaat, dat het ooit een Nederlandse kolonie was en dat de Indonesische keuken echt heerlijk is? En spreekt men daar enkel Bahasa Indonesia of ook nog andere talen?

De Republiek Indonesië is een archipel van 17.508 eilanden waarvan er 6.000 bewoond zijn. Het land is hiermee de grootste eilandstaat ter wereld. Volgens de laatste telling in juli 2016 (CIA World Factbook) heeft Indonesië 258.316.051 inwoners van wie 87,2 procent moslim, 7 procent protestants, 2,9 procent rooms-katholiek, 1,7 procent hindoe en 1,3 procent van een ander geloof of niet-gelovig is. Hoewel het land de grootste moslimpopulatie ter wereld heeft, is het geen islamitische staat. Indonesië kent religieuze vrijheid, vastgelegd in de Indonesische grondwet. Toch worden er slechts zes religies officieel erkend: de islam, het protestantisme, het katholicisme, het hindoeïsme, het boeddhisme en het confucianisme.

Taal

Het Bahasa Indonesia is de officiële taal van Indonesië, echter slechts 7 procent van de bevolking heeft dit als moedertaal. In het land worden honderden talen en dialecten gesproken, zo’n 740 om precies te zijn! Elk eiland of eilandengroep kent haar eigen talen. Zo wordt er bijvoorbeeld op Java onder andere Javaans (Bahasa Jawa) en Jakartaans (Bahasa Betawi) gesproken, spreken ze op Bali Balinees (Bahasa Bali) en worden op de Molukken meer dan honderd op het Maleis gebaseerde talen gesproken waarvan het Ambonees de bekendste taal is. Het Bahasa Indonesia dient dan ook vooral als communicatiemiddel in het zakenleven, op bestuurlijk niveau, in de media en bij officiële aangelegenheden.

Het Bahasa Indonesia is een Austronesische taal gebaseerd op het Maleis. Met de onafhankelijkheid in 1945 werd het de officiële taal van Indonesië. Door de eeuwen heen is de Indonesische woordenschat beïnvloed door verschillende andere talen. Zo kent het Bahasa Indonesia een groot aantal leenwoorden uit het Indo-Europese Sanskriet ten tijde van de Hindoe-Boeddhistische periode. Ten tijde van de Islamisering deden vervolgens Perzische en Arabische woorden hun intrede. En tijdens de koloniale periode werden Portugese en vervolgens Nederlandse woorden opgenomen in de Indonesische woordenschat.

Het Bahasa Indonesia wordt geschreven in het Latijnse schrift. In 1972 werd zowel in Indonesië als in Maleisië een nieuwe, officiële spelling ingevoerd waardoor de verschillen in spelling tussen de twee talen werden opgeheven. De taal is overigens makkelijk te leren omdat het een eenvoudige grammatica kent. Zo zijn er geen lidwoorden en worden meervoudsvormen van zelfstandige naamwoorden gewoon twee keer achter elkaar gezet. Voorbeeld: rumah (huis) wordt in het meervoud rumah-rumah. Woordverdubbeling is echter niet noodzakelijk. Als een woord bijvoorbeeld al uit twee woorden bestaat, zoals rumah sakit (ziekenhuis), volstaat het enkelvoud. Voor ziekenhuizen hoeft dus niet rumah-rumah sakit worden gezegd. Bovendien is woordverdubbeling ook niet nodig bij de toevoeging van een getal of wanneer uit het zinsverband blijkt dat meervoudigheid wordt bedoeld. Kenmerkend voor het hedendaagse Bahasa Indonesia is het gebruik van acroniemen: afkortingen die als een woord worden uitgesproken. Voorbeelden zijn Dirjen (Direktorat Jenderal – Directoraat-Generaal), Monas (Monument Nasional – Nationale Monument) en krismon (van Krisis Moneter – Monetaire Crisis).

Economie

Indonesië is rijk aan grondstoffen: vooral aardolie en aardgas, maar ook bauxiet, tin, koper en nikkel. De belangrijkste exportproducten zijn olie en gas, elektrische apparaten, multiplex, textiel en rubber. De belangrijkste exportpartners zijn Japan, China, Singapore, de Verenigde Staten, Zuid Korea, India en Maleisië. Indonesië is echter nog steeds voornamelijk een agrarisch land. 55 procent van de bevolking verdient een inkomen in de landbouw. Circa 25 procent van de totale export bestaat uit agrarische producten zoals palmolie, rubber, pinda’s, rijst, koffie, thee, kopra (gedroogd vruchtvlees van de kokosnoot), cacao, specerijen, tabak en pitriet. Verder is hout een belangrijke bron van inkomsten voor het land. Volgens Agentschap NL is Indonesië goed bestand tegen de afname van de wereldwijde economische groei omdat de export maar een relatief klein deel van de omvang van de economie uitmaakt. Het bruto binnenlands product groeide in 2016 met 4,9 procent, het jaar daarvoor was dat 4,8 procent.

Toerisme

Het toerisme is een belangrijk onderdeel van de Indonesische economie. De uitgestrekte archipel heeft veel te bieden, van natuurschoon tot historisch erfgoed tot culturele diversiteit. In 2015 werd Indonesië bezocht door 9,73 miljoen toeristen. De gemiddelde verblijfsduur bedroeg 7,5 dagen en de gemiddelde besteding 1.142 US dollar per bezoek. Bali is veruit de meest populaire bestemming. Met bijna 55.000 kilometer heeft Indonesië na Canada en de Europese Unie de langste kustlijn ter wereld.

De stranden van Bali, duiklocaties van Bunaken, de Rinjani vulkaan op Lombok en diverse nationale parken op Sumatra zijn slechts een paar voorbeelden van populaire, schilderachtige natuurbestemmingen. Deze schitterende natuurattracties worden aangevuld met een rijk cultureel erfgoed dat de dynamische geschiedenis en etnische diversiteit van Indonesië weerspiegelt. De oude Prambanan en Borobudur tempels, Toraja, Yogjakarta, de Minangkabau hooglanden op Sumatra en de hindoefeesten op Bali zijn enkele van de populaire culturele trekpleisters.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Heb je een tolk of vertaler Bahasa Indonesia of Javaans nodig?