Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Land en taal uitgelicht: Hongarije

Deel 13 in onze serie blogs waarin we een land en haar taal uitlichten, uiteraard een taal die voorkomt in ons dienstenpakket. Maar wat weten wij eigenlijk over dit land behalve dat het bekend staat om goulash, paprika en zigeunermuziek? En worden er in Hongarije meer talen gesproken behalve Hongaars?

Geschiedenis van Hongarije

Hongarije ligt in Centraal-Europa en wordt begrensd door Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. De rivier de Donau stroomt van noord naar zuid, dwars door de hoofdstad Boedapest. Aan de linkeroever ligt het heuvelachtige stadsdeel Boeda en aan de rechteroever het vlakke Pest met het levendige stadscentrum.

Hongarije werd een christelijk koninkrijk in het jaar 1000 na Christus en diende vele eeuwen lang als een bolwerk tegen de Ottomaanse-Turkse expansie in Europa. Het koninkrijk werd uiteindelijk een onderdeel van de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie, dat instortte tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog viel het land onder het communistische bewind. De troepen van de Sovjet-Unie waren in 1945 de bevrijders van Hongarije, maar tegelijk ook de nieuwe bezetters. Hongarije moest tot het Oostblok toetreden. Toen in augustus 1989 het IJzeren Gordijn werd geopend, werd in oktober van dat jaar in overleg met de democratische oppositie de volksrepubliek ontbonden en vervangen door de Republiek Hongarije.

In 1990 vonden vervolgens de eerste vrije parlementsverkiezingen plaats en door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 kon Hongarije ook in de buitenlandse politiek vrije keuzes maken; het land trad na volksraadplegingen toe tot de NAVO (1999) en de Europese Unie (2004).

Van de ruim 9,9 miljoen inwoners is 92,3% Hongaars, 1,9% Roma en 5,8% bestaat uit andere nationaliteiten.

Taal van Hongarije

Het Hongaars is de officiële taal van Hongarije en wordt door 93,6% van de bevolking gesproken. Het is daarmee de grootste taal in Europa (buiten het Turks) die niet tot de Indo-Europese talen behoort. Verder kent het land geen overheersende talen, het restpercentage bestaat uit voornamelijk Duits, Slowaaks, Kroatisch, Sloveens en Roemeens.

Hongaars is één van de moeilijkste talen om te leren. Het is een Oegrische taal, behorende tot de Finoegrische taalfamilie, die geen enkele verwantschap heeft met de naburige talen. De taal heeft wel enige verwantschap met Fins en Estisch, maar deze talen zijn voor een Hongaar even onbegrijpelijk als voor iemand die alleen Nederlands beheerst. De verschillen tussen Hongaarse dialecten zijn overigens gering en daardoor onderling goed verstaanbaar. Naar Nederlandse maatstaven is de kennis van vreemde talen matig in Hongarije.

Ouderen spreken soms Duits, jongeren redden zich steeds beter in het Engels. In Boedapest wordt in winkels, hotels, bars, restaurants en toeristische trekpleisters prima Engels gesproken.

Economie

Sinds 1990 heeft Hongarije een sociale markteconomie. Onrendabele bedrijven werden gesloten en de landbouwcollectieven ontbonden. Dit leidde in de eerste paar jaar tot een flinke productiedaling, maar in 1993 nam het BNP weer toe. Wel bleef het voor inflatie gecorrigeerde inkomen achter bij het BNP, dit evenaarde pas in 2002 het niveau van 1989.

In de periode 2002-2005 ging het zelfs erg goed in Hongarije. De jaarlijkse groei van gemiddeld 4 procent was hoger dan die in de oude EU-landen en de stijging van de inkomens lag aanzienlijk boven het EU-gemiddelde. Verwacht wordt dat de achterstand op het westen geleidelijk verder zal worden ingelopen.

Ongeveer 15% van de bevolking leeft in armoede. Wel vestigen steeds meer buitenlandse ondernemingen zich in het land. Dit vanwege goedkope arbeidskrachten (het gemiddelde maandloon is nog geen 700 euro), maar ook omdat het opleidingsniveau in Hongarije hoog is. In combinatie met een goede infrastructuur en een stabiel politie systeem maakt dit een aantrekkelijk land om te ondernemen.

Persoonlijke noot

Ik mocht onlangs de stad Boedapest zelf ervaren en wat mij daar direct opviel is dat de stad heel westers aandoet, men heeft zich daar goed uit de Sovjet-periode losgeweekt. Alleen de prijzen zijn niet-westers, voor ons liggen die ontzettend laag. Je kunt er uitgebreid en lekker dineren voor 20 euro, inclusief wijn. En kies dan vooral voor Hongaarse wijnen, want die zijn werkelijk heerlijk! Als wijnliefhebber verwachtte ik er niet heel veel van, maar ik kan niet anders zeggen dat ze echt de moeite waard zijn. Ook de mousserende wijnen. De typisch Hongaarse keuken, goulash is het meest bekende gerecht, is voedzaam en smakelijk, maar je moet wel van paprika houden want Hongarije is onder meer bekend om paprika. Boedapest heeft ook een breed aanbod aan internationale restaurants, Italiaans, Thais, Frans, Japans, alles is er te vinden. En wie van zoetigheden houdt, kan er echt zijn hart ophalen want de stad is werkelijk bezaaid met koffiehuizen met vitrines vol gebakjes en taart.

Hop-on hop-off bustour

Verder is Boedapest de moeite waard voor wie van oude architectuur houdt. Veel Habsburger en neo-gotische gebouwen die de moeite van het bekijken waard zijn. Aan te bevelen is een hop-on hop-off bustour. De bussen leiden je langs alle bezienswaardigheden en imposante bouwwerken aan zowel de Pest- als Boedazijde van de Donau. Neem een 3-dagenticket en blijf op dag één in de bus zitten tijdens de hele tour. Via oordopjes krijg je alle interessante informatie en geschiedenis van de stad en haar landmarks te horen (keuze uit 20 verschillende talen!) Op de volgende dagen neem je weer de bus en kun je uitstappen bij de bezienswaardigheden die je graag wilt zien, zoals de Opera, het Heldenplein, de Citadel, het voormalig Koninklijk Paleis, de Grote Synagoge, het Vissersbastion en het Parlementsgebouw. Deze laatste is vooral ’s avonds mooi om te zien. Het neo-gotische gebouw is dan werkelijk prachtig verlicht!

Schoenen op de Donaukade

Iets wat overigens niet op alle stadskaarten voorkomt en ook niet op de route van de bustour ligt, maar wel bezocht moet worden is ‘Schoenen op de Donaukaude’. Een klein monument op de kade van de Donau, even voorbij het Parlementsgebouw. Hier staan over een lengte van 40 meter zestig paar in metaal gegoten schoenen ter nagedachtenis aan de Joden die in de Tweede Wereldoorlog op de kade zijn geëxecuteerd. De Joden werden gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Daar werden ze doodgeschoten waarna ze in de rivier vielen en door de stroming werden meegenomen. Om stil van te worden…

Tolk nodig?

Ben je op zoek naar een tolk? TVcN biedt verschillende tolkendiensten aan. Bel 088-2555 222 of vul het formulier in voor meer informatie.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer informatie over Hongaarse tolken?