Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Land en taal uitgelicht: Griekenland

Griekenland is veel in het nieuws vanwege de vluchtelingentoestroom. Maar wat weten wij eigenlijk over dit land behalve dat de Olympische Spelen er zijn ontstaan, het een rijke geschiedenis heeft, het een fijn vakantieland is, maar ook dat het land een slechte economie heeft? En worden er in Griekenland meer talen behalve Grieks gesproken?

Griekenland, officieel de Helleense Republiek, is een Zuid-Europees land dat in het noorden grenst aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije, en wordt omgeven door de Ionische Zee in het westen, de Middellandse Zee in het Zuiden en de Egeïsche Zee in het oosten. Ongeveer 80 procent van het landoppervlak ligt in het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland, de rest bestaat uit eilanden waarvan de grootste, en meest bekende, Kreta, Rhodos en Lesbos zijn. Van de ruim 10,7 miljoen inwoners is 93 procent van origine van Griekse afkomst. 98 procent van de inwoners is Grieks Orthodox en 1,3 procent Moslim. De overige 0,7 procent is atheïst of van een ander geloof. (Statistische bron: CIA World Factbook).

Taal van Griekenland

Nagenoeg alle Grieken (99%) hebben het Grieks als moedertaal. Het resterende procent bestaat voornamelijk uit Turks, Bulgaars, Albanees, Romani, Slavisch-Macedonisch en hier en daar wat Engels en Frans. Het Grieks behoort tot de Indo-Europese taalfamilie. De taal is rond 1700 voor Christus ontstaan en bestond in eerste instantie uit verschillende dialecten, zoals Dorisch, Ionisch-Attisch en Eolisch. Het eerste en oudste Griekse schrift dat bekend is, is ergens tussen 1450 en 1250 voor Christus ontstaan en wordt Myceens genoemd. Myceens behoort weer tot het Lineair B- schrift, dat in 1900 in de oude stad Knossos op het eiland Kreta werd ontdekt door de archeoloog Sir Arthur Evans.

Het Grieks is de oudste Europese taal met schrift, al is de taal door de eeuwen veranderd en verschilt het Oudgrieks (bestaande uit verschillende dialecten) sterk met het Moderne Grieks. Latijn is ook zo’n oude Europese taal, maar wordt nu, in tegenstelling tot het Grieks, beschouwd als dode taal (behalve in het Vaticaan). Het klassieke Latijn viel al vrij vroeg uiteen in verschillende Romaanse dochtertalen, terwijl het Grieks nooit is verdwenen en ook niet is overgegaan in dochtertalen. Er heeft in deze taal alleen een evolutie plaatsgevonden van Oudgrieks via diverse dialecten naar Nieuwgrieks en uiteindelijk naar Modern Grieks. Er valt nog zoveel over deze taal vertellen, dat we daar een volledige blog over kunnen schrijven. Dit gaan wij binnenkort dan ook zeker doen!

Economie

Tenzij u nooit het nieuws volgt via televisie, kranten of online media, weet u dat het met de Griekse economie al een tijd niet best gesteld is, ondanks een aantal belangrijke inkomstenbronnen. Vooral toerisme en scheepvaart zijn sinds jaar en dag belangrijke inkomstenbronnen van Griekenland. De economie is voor ca. 15 procent afhankelijk van het toerisme en de scheepvaart draagt voor ca. 4,5 procent bij aan het bruto nationaal product. Met bijna 3100 schepen bezitten de Griekse reders de grootste vloot ter wereld, ongeveer 18 procent van de wereldcapaciteit.

Dit neemt echter niet weg dat de Griekse economie momenteel verre van gezond is. Het land heeft te maken met grote overheidstekorten en een enorme staatsschuld, al voor de kredietcrisis die in 2008 begon. Alleen door de financiële hulp van EU-landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kon worden voorkomen dat het land failliet ging. In 2006 was het overheidstekort -6 procent en de staatsschuld 115,6 procent (beiden in % bnp). Het overheidstekort liep in 2009 zelfs op tot -15,6 procent, waarna het weer zakte naar 6,9 procent in 2012. De Griekse staatsschuld liep tot en met 2012 op tot een kleine 177 procent. Momenteel is de staatschuld 175 procent. Bovendien is de werkloosheid enorm. Nog net geen 9 procent van de beroepsbevolking was in 2006 werkloos, terwijl dat is opgelopen tot 24 procent eind 2015! Volgens het Griekse statistiekbureau is er een aanzienlijk verschil in de werkloosheid tussen vrouwen (28,1 procent) en mannen (20,7 procent). De Griekse jeugdwerkloosheid ligt op 48,8 procent. Bij jonge vrouwen heeft 54,5 procent geen betaald werk.

In december 2012 heeft de Griekse staat voor bijna 32 miljard euro nominaal aan schuld terugkocht tegen gereduceerde prijzen. Obligaties werden tegen een kleine 34 procent van hun oorspronkelijke waarde verkocht. Hierdoor ontstond voor obligatiehouders een verlies van bijna twee miljard euro, maar de Griekse staatsschuld daalde hierdoor per saldo wel met iets meer dan 20 miljard euro. Deze terugkoopactie was een van de voorwaarden die het IMF stelde voor verdere noodleningen aan het land verstrekt zouden worden.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over onze tolken Grieks?