Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Land en taal uitgelicht: Frankrijk

Zaterdag is het weer zwarte zaterdag richting Frankrijk, veruit de meest populaire vakantiebestemming van Nederlanders. Sterker nog, met ca. 85 miljoen bezoekers, is Frankrijk het meest bezochte land ter wereld! Maar wat weten wij eigenlijk over dit land behalve dat het een geweldige keuken heeft en fantastische wijnen kent?

De Franse Republiek (République française), met als hoofdstad Parijs, is qua oppervlakte het twee na grootste Europese land. Frankrijk grenst aan België en Luxemburg in het noorden, Duitsland, Zwitserland en Italië in het oosten, Spanje, Andorra, de Middellandse Zee en Monaco in het zuiden en het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje in het westen. Van de 66.836.154 inwoners is de bevolking overwegend Keltisch en Latijn, met Germaanse, Slavische, Noord-Afrikaanse, Indochinese en Baskische minderheden.

Frankrijk is één van de meest moderne landen ter wereld en is een leider onder de Europese naties. Het land speelt een invloedrijke mondiale rol als permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, de NAVO, de G-8, de G-20, de EU en andere multilaterale organisaties. Na de beslissing van De Gaulle in 1966 om de Franse troepen geen deel meer te laten uitmaken van de NAVO, trad het land in 2009 toch weer terug tot de geïntegreerde militaire commandostructuur van de NAVO. Sinds 1958 heeft Frankrijk een hybride presidentieel-parlementair regeringssysteem, dat bestand is tegen eerder ervaren instabiliteit in vroegere parlementaire administraties. In de afgelopen decennia hebben de verzoening en samenwerking met Duitsland bijgedragen aan de economische integratie van Europa, met daarbij de invoering van de euro in januari 1999.

Taal van Frankrijk

Frankrijk heeft maar één officiële nationale taal en dat is het Frans. Wel zijn er veel regionale talen en dialecten, zoals Provençaals, Bretons, Elzassisch, Corsicaans, Catalaans, Baskisch en Vlaams, maar het gebruik daarvan daalt sterk. Sinds 1994 is er echter een versoepeling opgetreden in het beleid ten aanzien van minderheidstalen, die wettelijk is vastgelegd in de wet-Toubon.

Elzassisch, een Duits dialect, wordt gesproken in de Elzas en voor een deel in Lotharingen. Verder spreekt een klein aantal Fransen in Frans-Vlaanderen Frans-Vlaams, een variant van het West-Vlaams en dus een Nederlands dialect. In het uiterste westen van Bretagne wordt het Bretons gesproken, maar dit wordt in het openbare leven nog maar weinig gesproken. In het zuiden van Frankrijk worden verschillende varianten van het Occitaans gesproken en in het zuidoosten spreekt men verschillende varianten van het Arpitaans. Catalaans wordt gesproken in het oostelijke deel van de Pyreneeën, het Baskisch in het westelijke deel van de Pyreneeën en Corsicaans op het eiland Corsica.

Economie

Frankrijk is één van de belangrijkste economische machten ter wereld en is de initiatiefnemer van de oprichters van de G8. Landbouw speelt een grote rol in Frankrijk, zeker in vergelijking tot de economieën van de meeste andere industrielanden. Dit is gedeeltelijk te verklaren door de betrekkelijk lage bevolkingsdichtheid. Een groot deel van de waarde van de totale landbouwexport komt voort uit veeteelt (runderen, varkens, gevogelte en schapen). De veeteelt komt met name uit de bergstreken en Noordwest-Frankrijk. De belangrijke gewassen van Frankrijk zijn tarwe, suikerbieten, graan, gerst en aardappels, deze worden voornamelijk verbouwd in het noordwesten vanwege het zachte klimaat. Fruitteelt is belangrijk in het zuiden. En uiteraard is Frankrijk één van de belangrijkste wijnproducenten ter wereld. De bekendste wijngebieden zijn Bourgondië, Champagne, de Rhône- en Loirevalleien en de Bordeaux. De wijnhandelcentra bevinden zich voornamelijk in Bordeaux, Reims, Dijon en Cognac.

Andere belangrijke Franse industrieën zijn machines, chemische producten, auto’s, metaal, vliegtuigen, elektronische apparatuur en voedsel, vooral Franse kaas. Daarnaast is Parijs is beroemd vanwege zijn luxegoederen, met name de mode-industrie. Andere belangrijke industriële steden in Frankrijk zijn Metz, Straatsburg, Roubaix, Lille (Rijsel), Lyon, Grenoble, Marseille, Toulouse, Nice, Nîmes en Nantes. Meer dan de helft van de handel vindt plaats met andere leden van de Europese Unie. Verder zijn Japan, de Verenigde Staten en China belangrijke handelspartners.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over onze tolken Frans?