Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Land en taal uitgelicht: Costa Rica

Wie had dat gedacht, Oranje is weer een ronde verder in het WK voetbal! Aanstaande zaterdag speelt ons nationale elftal in Salvador de kwartfinale tegen Costa Rica. Dus moeten we ook dit land maar eens onder de loep nemen. Uiteraard weer inclusief WK voetbalfeiten over het Costa Ricaans voetbalelftal.

De Republiek Costa Rica, met als hoofdstad San José, is een land in Centraal-Amerika dat in het noorden wordt begrensd door Nicaragua en in het zuiden door Panama. In het westen en het oosten wordt het land respectievelijk begrensd door de Grote Oceaan en de Caraïbische Zee. Van de 4.755.234 inwoners is 76,3 procent rooms-katholiek, op grote afstand gevolgd door evangelisch (13,7%), Jehova’s getuigen (1,3%), protestants (0,7%) en anders of niet gelovig (8%). De Costa Ricaanse bevolking bestaat uit 83,6 procent blank of mesties (Indiaans-Spaans), 6,7 procent mulat, 2,4 procent inheems, 1,1 procent van Afrikaanse afkomst en 5,1 procent van andere afkomst.

Hoewel Costa Rica in het begin van de 16e eeuw werd verkend door de Spanjaarden, bleken de eerste pogingen om het land te koloniseren geen succes, te wijten aan een combinatie van factoren, waaronder ziekte van door muggen vergeven moerassen, hevige warmte, weerstand door inwoners en aanvallen door piraten. Pas in 1563 werd een permanente nederzetting van Cartago opgericht in de koelere, vruchtbare centrale hooglanden. Het gebied bleef een kolonie voor ongeveer twee en een halve eeuw. In 1821 werd Costa Rica één van de verschillende Centraal-Amerikaanse provincies die gezamenlijk hun onafhankelijkheid van Spanje verklaarden. Twee jaar later werd het land lid van de Verenigde Provincies van Centraal-Amerika, maar deze federatie viel uiteen in 1838, waarop Costa Rica zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid verkondigde. Sinds het einde van de 19e eeuw, hebben slechts twee korte periodes van geweld de democratische ontwikkeling van het land ontsierd. In 1949 ontbond Costa Rica zijn strijdkrachten. Hoewel Costa Rica nog steeds een grote agrarische sector heeft, is de economie uitgebreid met sterke technologie en toerisme industrieën. De levensstandaard is relatief hoog en grondbezit is wijdverbreid.

Taal

In tegenstelling tot vele andere landen in Centraal- en Zuid-Amerika, valt er over de talen van Costa Rica niet zo heel veel te vertellen. De officiële landstaal is Spaans en dat is ook tevens de taal die nagenoeg door de hele bevolking wordt gesproken. Net als in veel andere Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen, wijkt het Spaans van Costa Rica in uitspraak, woordenschat en zinsconstructie wel af van het Spaans dat in Spanje wordt gesproken. Wel schijnen de Costa Ricanen het meest verstaanbare Spaans ter wereld te spreken, buiten de Spanjaarden dan. Verder spreken de Indiaanse gemeenschappen in afgelegen gebieden een eigen taal. Bribrí is daarvan de meest gesproken inheemse taal. Daarnaast wordt er Cabecar, Guaymi en Maleko gesproken. Tot slot wordt er in toeristische gebieden ook Engels gesproken en pidgin-Engels in enkele enclaves aan de oostkust. Deze vorm van Engels stamt af van het Engels dat op Jamaica en Barbados wordt gesproken.

Voetbal

Het Costa Ricaans voetbalelftal behaalde in mei 2003 met de 17e plaats de hoogste positie op de FIFA-wereldranglijst, in juli 1996 werd met de 93e plaats de laagste positie bereikt. Costa Rica nam in 1957 voor het eerst deel aan de kwalificatiewedstrijden voor het WK. Het team wist zich niet te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen van 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1994, 1998 en 2010. In 1990 wist Costa Rica de tweede ronde te halen en in 2002 en 2006 kwam het land niet verder dan de eerste ronde. Nu, in 2014, heeft het elftal tot nu dan ook het meest bereikt door de kwartfinales te halen. En na deze ronde komen ze niet verder, want Oranje gaat natuurlijk winnen!

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Heb je een tolk Spaans nodig?