Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Land en taal uitgelicht: Brazilië

Langzaam begint de oranjekoorts voor het WK in Brazilië in ons land toe te slaan. Reden te meer om dit land eens onder de loep te nemen. Maar wat weten wij eigenlijk over Brazilië behalve dat er uitbundig carnaval wordt gevierd en dat er veel problematische sloppenwijken zijn in de grote steden? En spreekt men er naast Portugees nog meer talen?

Brazilië, met als hoofdstad Brasilia, is met zijn 8,5 miljoen vierkante kilometer en een kustlijn van 7.491 kilometer het grootste land van Zuid-Amerika en het zuidelijk halfrond, en het op vier na grootste ter wereld. Het land wordt begrensd door Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië, Uruguay en de Atlantische Oceaan. Van de 202.656.788 inwoners is het merendeel rooms-katholiek (64,6%), gevolgd door protestants (22,2%). Sinds 2000 daalt de aanhang van de katholieke kerk met zo’n 1 procent per jaar, terwijl de protestantse kerken groeien met zo’n 1 procent per jaar. De Braziliaanse bevolking is een mengelmoes van Afrikanen, Europeanen en indianen. Verder heeft Brazilië buiten Japan de grootste Japanse bevolking ter wereld. Circa 1,4 miljoen Brazilianen zijn van Japanse afkomst, die hoofdzakelijk in het zuiden leven. De Chinese gemeenschap in Brazilië, die al meer dan tweehonderd jaar bestaat, telt ongeveer honderdvijftigduizend mensen. Ongeveer 750.000 Brazilianen behoren tot de inheemse bevolking. Het grootste deel daarvan leeft in het Amazoneregenwoud, voornamelijk langs de Amazone.

Na meer dan drie eeuwen onder Portugees bestuur, werd Brazilië in 1822 onafhankelijk, een monarchaal overheidssysteem handhavend tot de afschaffing van de slavernij in 1888 en het daaropvolgende uitroepen van een republiek door het leger in 1889. Braziliaanse koffie-exporteurs domineerden de politiek van het land tot de populistische leider Getulio Vargas in 1930 aan de macht kwam. Brazilië onderging meer dan een halve eeuw een populistische en militaire regering tot 1985, toen het militaire regime vreedzaam de ​​macht afstond aan civiele heersers. Brazilië blijft de industriële en agrarische groei en ontwikkeling van het land nastreven. Met enorme natuurlijke rijkdommen en een groot arbeidspotentieel, is Brazilië tegenwoordig de toonaangevende economische macht van Zuid-Amerika en een regionaal leider. En één van de eersten in het gebied die aan een economisch herstel is begonnen. Hoge inkomensongelijkheid en criminaliteit blijven echter dringende problemen, evenals vertraging van de economische groei in de afgelopen jaren.

Taal

De officiële taal van Brazilië is Portugees, de taal die bijna de gehele bevolking spreekt en vrijwel de enige taal is die gebruikt wordt in kranten, op radio en televisie en voor zakelijke en bestuurlijke doeleinden. Brazilië is het enige land in Zuid-Amerika waar Portugees de officiële taal is. Veel Brazilianen zijn eentalig; diegenen die een tweede taal machtig zijn, spreken voornamelijk ook Italiaans of Duits (met name in het zuiden) vanwege hun afkomst en Spaans of Engels als bijgeleerde taal. Spaans wordt ook wel gesproken in de grensstreken met de Spaanstalige buurlanden, en in het zuiden ook Japans vanwege de Japanse bevolking. Voorheen werden er onder grote delen van de bevolking inheemse (Amerindisch, Indiaans) talen gesproken; thans hebben deze zich ver in het binnenland teruggetrokken.

De wet op gebarentaal werd in 2002 goedgekeurd door het Nationale congres, de regelgeving volgde in 2005. De wet stelt het gebruik van de Braziliaanse gebarentaal, beter bekend onder het Portugese acroniem LIBRAS, verplicht in het onderwijs en bij overheidsdiensten. De taal moet worden geleerd als onderdeel van de curricula van de pedagogie- en logopedieopleidingen. LIBRAS leraren, instructeurs en vertalers zijn erkende professionals. Scholen en de gezondheidszorg moeten toegang bieden aan doven.

Economie

Brazilië heeft de grootste economie van Latijns-Amerika. Het land heeft een gemengde economie met een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen. Verwacht wordt dat Brazilië in de komende decennia de op vier na grootste economie ter wereld zal worden, ook met een stijgend bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking. Brazilië heeft een ontwikkelde landbouw-, mijnbouw-, industrie-, en dienstsectoren en er is veel handel met de Europese Unie, de Verenigde Staten, Argentinië en Japan. Brazilië is steeds meer aanwezig in buitenlandse financiële markten, en is een van de vier opkomende landen die samen BRIC genoemd wordt. De economische groei in het land stijgt, maar blijft relatief gezien wel achter bij andere BRIC-landen. Na de recessie van 2002 en 2003 zit de economische groei echter wel weer in de lift.

De werkloosheid in Brazilië is de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd, naar het laagste niveau ooit. De bouw van stadions en hotels en de aanleg van infrastructuur voor het WK voetbal dit jaar en de Olympische Spelen van 2016 hebben daar een flinke rol in gespeeld. Bouwopdrachten zijn zo veel mogelijk verstrekt aan Braziliaanse bedrijven, met als gevolg dat het land zelfs te weinig bouwkrachten heeft en personeel uit andere landen om Brazilië heen heeft moeten aantrekken. Ook voor de toeristische sector zijn de twee evenementen goed. Alleen al voor het WK worden zeshonderdduizend extra buitenlandse bezoekers verwacht. Bij elkaar gaat men uit van ca. 7,5 miljoen toeristen, 1,5 miljoen meer dan vorig jaar.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over de Portugese taal?