Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Laat het spreekwoord herleven!

Steeds minder mensen gebruiken nog spreekwoorden en daardoor gaat een stukje taalgeschiedenis verloren. Twee jonge taalliefhebbers vinden dit uiterst jammer en hebben daarom de handen ineen geslagen om het Nederlandse spreekwoord weer in ere te herstellen met het project Paarse Krokodillentranen.

Wilmar Versprille en Laurens Bosman (beide 29) zijn twee taalliefhebbers uit de communicatiewereld. Zij vinden dat taal van iedereen is en dat spreekwoorden niet veel waard zijn als niemand ze gebruikt. Spreekwoorden bestaan al eeuwen, maar de meeste spreekwoorden ontstonden rond de Gouden Eeuw. Bovendien zijn ze door de eeuwen heen amper aangepast. De uitdrukkingen die ooit gebruikt werden om iets ingewikkelds uit te leggen, zijn zelf onbegrijpelijk geworden. Versprille en Bosman bedachten daarom een spel: spreekwoorden weer bruikbaar maken door ze aan te passen aan deze tijd. Wat begon als een krabbel op een bierviltje, ontpopte zich tot Paarse Krokodillentranen.

Paarse Krokodillentranen

Onze spreekwoorden zijn nooit aangepast aan de moderne tijd en daarom begrijpen we ze vaak niet meer. Versprille en Bosman vonden het dus hoog tijd om de spreekwoorden op te poetsen en terug te brengen in onze spreektaal met het project Paarse Krokodillentranen, een online spel waarin zij op zoek gaan naar verse spreekwoorden. Met het spel willen zij nog dit jaar het spreekwoord weer helemaal terugbrengen in de volksmond.

Elke twee weken worden vijf bekende en minder bekende taalvirtuozen gevraagd een waardige opvolger te bedenken voor een gedateerd spreekwoord. Onder de woordkunstenaars bevinden zich schrijvers, rappers, cabaretiers, dichters, singer/songwriters en copywriters uit de reclamewereld, onder wie cabaretier Hans Teeuwen, columnist Jan Mulder en copywriter Antoine Houtsma (de bedenker van de paarse krokodil commercial van Ohra). Het oude spreekwoord en de vijf nieuwe versies worden gepubliceerd op Facebook. Zowel op Facebook als Twitter kan het publiek vervolgens stemmen op hun favoriete nieuwe versie van dat spreekwoord. De rondewinnaars gaan door naar de finale op 16 september waar bepaald wordt wie de Grootste Taalvirtuoos van Nederland is.

Contaminaties

Opvallend is dat wanneer mensen de moeite doen om een spreekwoord te gebruiken, dit vaak ook leidt tot grappige contaminaties. Een contaminatie is een verhaspeling van twee woorden of uitdrukkingen met een verwante betekenis, waardoor een verkeerd nieuw woord of een verkeerde nieuwe uitdrukking ontstaat.

Zo zei Willem van Hanegem ooit dat “trainers denken dat zij het vijfde wiel hebben uitgevonden”(verhaspeling van ‘het vijfde wiel aan de wagen’ en ‘het wiel opnieuw uitvinden’), trok Frans Bauer “alle stoppen open” (‘alle registers opentrekken’ & ‘alle stoppen slaan door’), zei Sophie Hilbrand dat iemand “voor het ootje werd gehouden” (‘in het ootje genomen’ & ‘voor de gek gehouden’), had Felix Meurders het ooit over “buiten de boot plassen” (buiten de boot vallen & naast de pot plassen/piesen) en had Karin Bloemen het over “iemand de grond onder de voeten wegmaaien” (‘iemand het gras voor de voeten wegmaaien’ & ‘de grond onder zijn voeten voelen wegzakken’).

Andere veel voorkomende verhaspelingen zijn:

 • De som op de proef stellen: iemand op de proef stellen & de proef op de som nemen
 • Met samengeknepen tenen zitten: kromme tenen krijgen van iets & met samengeknepen billen zitten
 • Tot de grond toe afbreken: iets tot de grond toe afbranden & iets afbreken
 • Dat staat als een klok: dat staat als een huis & dat klinkt als een klok
 • De onderste steen moet boven water komen: de onderste steen boven krijgen & boven water komen
 • Iets achter de boeg hebben: iets voor de boeg hebben & iets achter de rug hebben
 • Iemand hoog inachten: iemand hoog hebben zitten & iemand hoog inschatten & iemand hoogachten
 • Ergens met smacht op wachten: met smart wachten op iets & ergens naar smachten

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over de talen die we aanbieden?