Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Succes! Integratieonderzoek Doetinchem

200 statushouders geïnterviewd

In 2015 kwam er een grote stroom vluchtelingen naar Nederland. De Nederlandse gemeenten stonden voor de fikse uitdaging om een groot aantal statushouders te huisvesten. Zo ook de gemeente Doetinchem.

Integratie?

De gemeente vindt het belangrijk dat ook statushouders actief meedraaien in de lokale samenleving. Maar hoe ziet deze groep er dan uit? Wat is de mate van integratie? Ze hadden het niet scherp in beeld. De hulp van I&O Research werd ingeroepen. De concrete opdracht was om de huidige mate van integratie van de statushouders te onderzoeken. Hoe pak je dit aan?

Het onderzoek

I&O Research interviewde professionals die nauw betrokken zijn bij de begeleiding van de statushouders. Uit deze interviews stelden zij een vragenlijst samen. De vragenlijst werd vertaald naar het Syrisch Arabisch en het Tigrinya. Vervolgens is de vragenlijst afgenomen bij bijna 200 statushouders, waarvan een deel face-to-face door de taal– en cultuurconsultants van TVcN. Voor deze methode was gekozen zodat de vragen, in de eigen taal en cultuur, volkomen werden begrepen. Een intensieve benadering met succes: 65% response.

Uitdagingen

Het onderzoek laat zien dat de meeste statushouders van plan zijn hun leven verder op te bouwen in Doetinchem. Maar ook dat er nog veel uitdagingen zijn, vooral op het vlak van de sociaaleconomische integratie.

Totale rapport

Natuurlijk is het bovenstaande maar een kleine greep uit het totale onderzoek. Het hele onderzoek, inclusief de conclusies en aanbevelingen voor de gemeente Doetinchem, vind je in dit rapport.

Heb jij binnen je gemeente ook de integratie van de statushouders onvoldoende scherp in beeld?

Kan je hulp gebruiken? We denken graag met je mee.

I&O Research en TVcN.

Vragen? Stel ze aan Martin.

Sr. branchemanager gemeente +31 (0)6 469 334 00 Whatsapp Mail

Vragen? Stel ze aan Martin