Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Hoe ontwikkel je een app voor de douane in Servië?

IOM Servië in samenwerking met TVcN

In de grensregio van Servië, Albanië en Noord-Macedonië worden duizenden vluchtelingen opgevangen die vanaf Syrië, Irak, Pakistan en Afghanistan op doorreis zijn naar Europa.

Lastige communicatie

Voor de organisatie en opvang van de vluchtelingen moet er communicatie plaatsvinden tussen de douane en de vluchteling. Lastig als je elkaars taal niet spreekt. Tolken zijn geen optie; ze zijn er niet in die regio. Hoe pak je dit dan aan?

Vragen

Bij TVcN luisteren we en vangen signalen op vanuit het veld. Daarna ontwikkelen we samen een oplossing. Maar eerst komt altijd de vraag: “Wat zijn de taal- en cultuurproblemen? Wat is praktisch, betaalbaar en technisch haalbaar?”

Luisteren

Zo kwamen we in contact met het IOM Servië. Het IOM Nederland is al jaren partner van TVcN. Het contact was snel gelegd. Met het IOM Servië volgden diverse brainstormsessies in Nederland en Servië voor de oplossing van het probleem.

Ontwikkelen

Trots zijn we op het resultaat. We hebben een app waarmee iedere douanebeambte een intakegesprek kan voeren met een vluchteling.

Wat heeft de app?

  • Een vragenlijst van 52 verschillende vragen in 6 categorieën
  • De vragen zijn in 10 talen schriftelijk vertaald én ingesproken

Wat doet de app?

  • Antwoord geven op de vragen over de gezondheid, levenssituatie en wat de wensen van de vluchteling zijn
  • Intake soepel en efficiënt laten verlopen
  • Vluchtelingen voelen zich gehoord, ook de laaggeletterden
  • Stress en tijd reduceren voor douane en vluchtelingen

Hoe verder?

De app is uitgerold op de telefoons van honderden douanebeambten in Servië, Albanië, Montenegro en Noord-Macedonië. En we hebben ook al feedback. De volgende slag is het toevoegen van de functionaliteit ‘telefonische tolk bijschakelen‘. Belangrijk in situaties waar verdieping in het gesprek nodig is.

 

Stuur je vraag
naar Tim

Director Innovation & Technology Mail

Interesse in de app of heb je hulp nodig bij een taal- of cultuurprobleem?