Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Dronten krijgt Poolse cultuurlezing

Poolse lezing en cultuurworkshops

Dinsdag 4 juni hebben 65 medewerkers van de gemeente Dronten een cultuurlezing gehad over de Poolse cultuur. Elkaar verstaan in de eigen taal los je makkelijk op met een tolk. Maar wat moet je doen als je elkaars cultuurachtergrond niet begrijpt? Waarom drinken sommige Polen op straat? Waarom zeggen veel Polen bijvoorbeeld op alles ‘ja’? Allemaal vragen. Ruben van der Mooren, Poolse cultuurspecialist legt het uit in de lezing. Een paar highlights.

Biertje?

Wij Hollanders lusten best een biertje. En bij oranje feesten en voetbalsuccessen hossen en drinken we erop los. Poolse mensen zijn ook dol op een biertje. In Polen is het doodgewoon om dit biertje voor de winkel op te drinken. In de winkel staat een kratje. Je rekent binnen je biertje af en buiten drink je het op. Daarna zet je het weer keurig in het kratje. Super praktisch.

Ja. Ja hoor. Ja natuurlijk.

Polen zeggen geen ‘nee’. De reden ligt diep verscholen in hun geschiedenis en opvoeding. Als je ‘nee’ zegt spreek je iemand tegen. Daar zitten nare consequenties aan vast. En die wil je niet. Veiliger is om op alles ‘ja’ te zeggen.

Groot gezin

Polen houden van grote gezinnen. Komt dit door het Rooms-Katholieke geloof? Misschien wel. De Poolse regering stimuleert dit met een financieel zetje. Voor elk kind dat volgt na het eerste kind krijgt het gezin 500 Poolse zloty per maand per kind. Voor Poolse mensen is dat veel geld.

Nieuwsgierig naar de rest van de Poolse lezing of interesse in een uitgebreide cultuurworkshop?

 

Stuur je vragen
naar Chantal

Medewerker HRC +31(6)38240065 Whatsapp Mail

Vragen? Stel ze aan Chantal