Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Engelse woorden die allemaal met liefde te maken hebben

Je zou het niet zeggen, maar de volgende Engelse woorden die voor de meesten onder ons heel bekend zijn, hebben allemaal iets te maken met de liefde. Aan de woorden zelf is het in eerste instantie niet te zien, maar ze zijn allen echt verwant aan liefde, al zijn de verbindingen soms vergaand. Grieks, Latijn en Oud-Duits liggen aan de basis van deze woorden.

Charity

Het Latijnse caritas, wat in het Engels eindigde als charity (liefdadigheid) was een ander soort liefde dan amor. Het impliceerde een hoog aanzien en vroomheid, in plaats van romantiek en passie. Het werd gebruikt om het Oudgriekse agape te vertalen, het woord wat in het Nieuwe Testament wordt gebruikt om ‘goddelijke liefde’ te uiten.

Philiosophy

Het Grieks had nog een ander woord voor liefde, philia, dat – in tegenstelling tot agape (zie charity) en eros (seksuele liefde) – broederlijke of vriendschappelijke liefde betekende. Het wordt gebruikt in veel klassieke verbindingen, wijzend op algemene voorliefde of voorliefde voor dingen. Philosophy (filosofie, wijsbegeerte) is een samenvoeging van philia en sophos (wijsheid). Het komt dus letterlijk neer op de liefde voor wijsheid.

Philanthropy

Net als bij philosophy, heeft dit woord te maken met het Griekse philia. Gecombineerd met anthropos, het Griekse woord voor man, betekent philanthropy letterlijk liefde voor de mensheid.

Philip

De naam Philip is afkomstig van de samenstelling phil (het Griekse philia) en hippos (Grieks voor paard), de liefde voor paarden.

Philadelphia

Philadelphia staat ook wel bekend als ‘de stad van broederlijke liefde’. De slogan is heel gemakkelijk af te leiden. Van wederom het Griekse philia, in combinatie met het eveneens Griekse adelphos, wat broer betekent. Het is letterlijk de liefde voor een broer.

Venom

Venom (gif) komt van het Latijnse venenum, die een wortel deelt met de liefdesgodin Venus en oorspronkelijk verwees naar een liefdesdrankje.

Believe

Believe was in Oud-Engels geliefan, wat weer was afgeleid van het Germaanse galaubjan, en waar laubstond voor dear (lieve). Laub gaat weer terug naar leubh, de Proto-Indo-Europese basis voor liefde.

Furlough

Dit woord is afkomstig van het Nederlandse verlof, wat weer teruggaat naar het Germaanse laub zoals hierboven ook al beschreven voor believe. Het is ook gerelateerd aan leave, in de vorm van toestemming (verlof krijgen). Het leave in furlough wordt dus gegeven met plezier of goedkeuring en is daarom verbonden aan love.

Friday

Het Oud-Engelse Frigedæg is afgeleid van Frigg, de Germaanse godin van de liefde en tegenhanger van de Romeinse Venus. Volgens de Oxford English Dictionary was frīg ook een zelfstandig naamwoord voor ‘sterke vrouwelijke’ liefde.

Amateur

De oorsprong van amateur is het Latijnse amare, wat liefhebben betekent. Een amateur beoefent een ambacht of sport simpelweg omdat hij er zo van houdt.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over onze tolken Engels?