Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Engels is een Scandinavische taal

Uit een taalkundig onderzoek van twee hoogleraren in Oslo blijkt dat het Engels eigenlijk een Scandinavische taal is.

Vikingtijd

Volgens Jan Terje Faarlund, hoogleraar taalkunde aan de Universiteit van Oslo (UiO), tonen nieuwe onderzoeken aan dat het Engels zoals we dat nu kennen een directe afstammeling is van de talen die Scandinaviërs spraken tijdens hun aanwezigheid op de Britse eilanden gedurende en na de Vikingtijd.

Noord-Germaanse talen

Faarlund en zijn collega Joseph Emonds, gastprofessor aan UiO, geloven dat ze nu kunnen bewijzen dat het Engels een Scandinavische taal is die behoort tot de groep van Noord-Germaanse talen waar ook het DeensZweedsIJslands en Faeröers (gesproken op de Faroe eilanden) toe behoren. De Noorse website newsinenglish.no meldt dat hun onderzoek breekt met eerdere onderzoeken van taalkundigen die geloven dat het Engels is geworteld in ‘Oud-Engels’, ook bekend als Anglo-Saksisch, dat naar de Britse eilanden zou zijn gebracht door kolonisten uit Noordwest- en Midden-Europa. Faarlund beweert dat Scandinaviërs zich in het gebied hadden gevestigd lang voordat Franstalige Noormannen de Britse eilanden veroverden in 1066.

Grammatica gelijk

Faarlund en Emonds beweren ook dat Oud-Engels en modern Engels twee zeer verschillende talen zijn. Zij denken dat het Oude Engels gewoonweg verdween terwijl de Scandinavische taal, hoewel sterk beïnvloed door Oud-Engels, overleefde. Faarlund denkt ook dat het daarom geen toeval is dat dat Scandinaviërs, in het bijzonder Noren, relatief weinig moeite hebben met het leren van de Engelse taal omdat veel Engelse woorden op het Noors lijken en de fundamentele structuur, de grammatica, van het Engels vrij gelijk is aan die van het Noors. Volgens de onderzoekers is de zinsbouw binnen het moderne Engels afkomstig uit het Scandinavisch en niet uit het West-Germaans, zoals altijd wordt gedacht. In deze talen wordt het onderwerp bijvoorbeeld na het werkwoord geplaatst, in tegenstelling tot West-Germaanse talen als Duits en Nederlands.

Scandinavische kolonisten kregen aan het einde van de 9e eeuw controle over een gebied dat bekend staat als Danelaw, een door Deense Vikingen gekoloniseerd gebied in Noord-Engeland welke vandaag de dag delen van Engeland en Schotland vormt. Faarlund benadrukt dat de East Midlands in Engeland, waar de moderne Engels taal volgens hem ontwikkeld is, een zeer belangrijk geografisch punt in het onderzoek is omdat dit gebied deel uitmaakte van het relatief dichtbevolkte zuidelijke deel van Danelaw.

Engels is een Scandinavische taal

Al deze conclusies onderstrepen volgens Faarlund de overeenkomsten tussen het Noors en het Engels en de verschillen tussen andere Germaanse talen en het Engels. “De enige redelijke verklaring is dat het Engels een Scandinavische taal is, en dat deze taal een voortzetting is van de Noors-Deense taal die in Engeland werd gebruikt vanaf de Middeleeuwen”, aldus de hoogleraar.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Vragen over tolken Engels of Noors?