Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Een nieuwe taal leren verandert de hersenen

Wie zijn hersenen in vorm wil houden, zou een nieuwe taal moeten leren! Volgens Zweedse onderzoekers van de Universiteit van Lund kan het intensief leren van een nieuwe taal leiden tot toename van de grootte van bepaalde hersengebieden.

In een recent onderzoek bestudeerden wetenschappers jonge rekruten van de Swedish Armed Forces Interpreter Academy, die een nieuwe taal leerden in een zeer snel tempo. Zij begonnen zonder enkele kennis aan een taal als Arabisch, Russisch of Dari tot het vloeiend spreken van de taal in dertien maanden tijd.

Daarnaast werd een groep universiteitsstudenten gemeten die ook zeer intensief studeerden, maar iets anders dan taal. De onderzoekers concludeerden dat bij de taalstudenten specifieke delen van de hersenen groeiden en bij de andere studenten niet.

De vergrootte delen waren de hippocampus, een diepliggende hersenstructuur dat wordt betrokken bij het leren van nieuw materiaal en ruimtelijke navigatie, en drie gebieden in de cerebrale cortex (de hersenschors).

“We waren verrast dat verschillende delen van de hersenen ontwikkelden in verschillende mate, afhankelijk van hoe goed de leerlingen presteerden en hoeveel moeite ze hadden moeten doen om de cursus bij te houden,” zegt Johan Martensson, een onderzoeker in de psychologie aan de Universiteit van Lund.

Studenten met een grotere groei in de hippocampus en gebieden van de hersenschors met betrekking tot het leren van talen, hadden betere taalvaardigheden dan de andere studenten volgens de onderzoekers.

Een eerder onderzoek in Canada toonde al aan dat tweetaligheid Alzheimer vertraagt. Tweetalige mensen krijgen pas drie tot vier jaar later dementieverschijnselen dan mensen die maar één taal spreken. En zo zijn er meer onderzoeken die hebben aangetoond dat tweetaligheidvoordelen biedt.

“Ook al kunnen we een drie maanden van intensieve taalstudie niet vergelijken met levenslang tweetalig zijn, valt er veel te suggereren dat het leren van een taal een goede manier is om de hersenen in vorm te houden,” aldus Martensson.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Wil je geen nieuwe taal leren? Wij hebben tolken in 200 talen!