Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

De talen van de Verenigde Staten

Hoewel Engels de meest gesproken taal is in de Verenigde Staten, is de taal slechts in 25 van de 50 staten officieel aangesteld. Het is de moedertaal van ongeveer 82 procent van de bevolking. Spaans is de tweede taal in het land. Ruim 28 miljoen inwoners heeft dit als moedertaal en van hen zegt ongeveer de helft dat zij ook goed Engels spreken. Maar wist u dat er nog verrassend veel andere talen in de Verenigde Staten worden gesproken en dat dit ook per staat verschillend is?

De website Slate.com heeft data verzameld uit de ‘American Community Survey’ van het United States Census Bureau om vast te stellen wat buiten Engels en Spaans per staat de meest gesproken taal is.

Duits is de nummer één. De taal wordt in maar liefst 17 staten als derde taal gesproken, waaronder Wyoming, Montana, Idaho, Kansas, Iowa, Missouri en Kentucky.

De invloed van de Franse ontdekkingsreizigers is nog terug te vinden in elf staten, met inbegrip van Maine, New Hampshire en Vermont, en langs de oostkust tot aan de Carolina’s (Noord- en Zuid-Carolina), maar ook in Louisiana en Mississippi. Interessant is dat de invloed ook in Florida terug te vinden is, maar de meest gesproken derde taal is daar Frans-Creools.

Na Duits en Frans is Vietnamees de meest gesproken derde taal, te weten in vier staten: Washington, Texas, Oklahoma en Nebraska.

In drie van de Verenigde Staten – Hawaï, Californië en Nevada – is het Filipijnse Tagalog naast Engels en Spaans de meest gesproken taal.

Aan de oostkust is Italiaans populair in Pennsylvania en New Jersey en Portugees in Massachusetts en Rhode Island, terwijl in Georgia en Virginia veel Koreaans wordt gesproken. Navajo is de meest gesproken derde taal in New Mexico en Arizona.

Dan zijn er nog verschillende staten die op zichzelf staan wat betreft de meest gesproken derde taal. In Illinois is dat Pools, in Michigan Arabisch, in Minnesota Hmong, een taal die in China, Vietnam en Thailand wordt gesproken, in New York is het Chinees, in Oregon Russisch en in South Dakota de Sioux-taal Dakota.

Tot slot zijn er nog een aantal talen die in zeer veel staten, echter in mindere mate dan bovenstaande talen, worden gesproken. Hindi wordt bijvoorbeeld gesproken in maar liefst 36 staten, Zweeds in 30 staten, Noors in 13 staten, Urdu in 8 staten, Deens in 7 staten en Nepali en Gujarati beiden in 2 staten.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Meer weten over onze tolken Engels?