Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

De Chinese cultuur: leuk en lastig

Zaken doen in China vraagt de nodige voorbereidingen. Zeker voor een Nederlandse handelsmissie naar China.

Safety first: Schone laptop, prepaid mobieltje, geen USB sticks en de Nederlandse telefoon en bluetooth uit. Hoezo? Instructies van buitenlandse zaken om data diefstal in China uit te sluiten.

De Chinese cultuur is heel anders dan de cultuur die wij kennen. Zaken doen in China is daardoor leuk en lastig.  Want in zo’n andere cultuur zijn er gebruiken en omgangsvormen die wij gewoon vreemd vinden.

De baas

Chinese bedrijven kennen een sterke hiërarchie. Om beslissingsbevoegde personen te spreken, moet je hoog insteken. Vaak op overheidsniveau, want dit niveau neemt de eerste beslissingen. Vooral in China kan een handelsmissie deuren voor je openen. Let vooral ook op de groepsdynamiek van de Chinezen. Iedereen let altijd op één iemand om te kijken wat ze moeten doen. Dit is de hoogstgeplaatste van het gezelschap, ‘de baas’. Gaat de baas weg, dan volgt de rest ook snel. Vergeet niet, om wel contact te leggen met zijn teamgenoten, want in China wisselen ze vaak van baas.

Afspraak

Hou er rekening mee dat ‘afspraak is afspraak’ niet werkt in China. Chinezen hebben daar geen boodschap aan. Je buitenlandse zakenpartner ziet de deal of afspraak als het startpunt. Ook als er al een handtekening is gezet? Ja, ook dan. Chinezen gebruiken namelijk de afspraken om hun eigen machtspositie te versterken. Dat is heel frustrerend, toch bereik je meer door rustig te blijven.

Tijd

Op tijd zijn voor een vergadering is in Nederland doodnormaal. In China wordt de tijd als richtlijn aangehouden. Chinezen zeggen ook regelmatig zakelijke afspraken af omdat ze van bovenaf nieuwe prioriteiten hebben gekregen. Tip: Houd je agenda flexibel.

Karaoke

Het opbouwen van een zaken relatie betekent in de praktijk dat je eindeloos zult tafelen, met veel eten en drank, en niet zelden tot diep in de nacht in een karaokebar je longen uit je lijf staat te zingen.

Geen activiteiten die tot direct zakelijk succes leiden, maar onontkoombaar zijn om in de toekomst wel succesvol te ondernemen in China.

Do en don’t

Na een avondje uit vinden je Chinese relaties het prettig als je een WeChat berichtje stuurt om het contact, digitaal, warm te houden. Dit is geen aanrader gezien de veiligheidsinstructies van buitenlandse zaken.

Geef wel een klein cadeautje. En vergeet niet om dit met beide handen te geven.

Cultuurworkshops van TVcN

Ben je op zoek naar een van onze culturele workshops? TVcN leert jou beter omgaan met culturele sensitiviteit.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Wil je meer weten over onze tolken of over onze cultuurworkshops?