Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Chinees, taal met potentie

De kracht van een taal wordt vaak gezien in verhouding met de economische kracht van een land. En aangezien China de één na grootste economie ter wereld is en de afgelopen dertig jaar zelfs de snelst groeiende economie ter wereld, zou de Chinese taal zelfs een economische wereldtaal kunnen worden.

Chinese karakters

Wist je dat…

  • het Chinese alfabet bij schatting uit meer dan 6000 karakters bestaat?
  • mensen meerdere jaren nodig hebben om dit alfabet te leren voordat zij aanspraak maken op een grondige kennis van de taal?
  • de Chinese taal verschillende dialecten kent, zoals Mandarijn, Kantonees en Hakka?
  • elk dialect zijn eigen toonvariaties en diversiteit bevat?
  • er al meer dan 900 miljoen sprekers van het standaard Mandarijn zijn, waardoor het de meest gesproken taal ter wereld is?

Gaat het Chinees het Engels vervangen als wereldtaal?

Mandarijn Chinees

Laten we kijken naar de Chinese taal. Het ontstaan is nog steeds onduidelijk en men veronderstelt grotendeels dat de taal een afstammeling van de Sino-Tibetaanse taalfamilie is. Filologen beweren dat het oude Chinees geen verbuigingen kende en dat veel woorden geleend waren van het Japans, Koreaans en Vietnamees. In de loop der tijd werd het Chinees echter gestandaardiseerd en werd Mandarijn de meest gesproken taal op het Chinese vasteland. Niet alleen kent de taal duizenden letters in het alfabet, elke letter is ook nog een afbeelding dat haar eigen boodschap overbrengt. Het is niet vreemd dat mensen er een paar jaar over doen om de beginselen van de taal te leren, laat staan het te beheersen. Het Engelse alfabet kent slechts 26 letters en men heeft niet lang nodig om de taal redelijk te beheersen.

Engels in China

Als je je afvraagt of het Chinees uiteindelijk het Engels als de wereldtaal zal inhalen, moet je je realiseren dat Chinees de meest gesproken taal ter wereld is vanwege de enorme Chinese bevolking binnen en buiten China. Engels wordt door ongeveer 350 miljoen mensen wereldwijd gesproken en wint aan populariteit in termen van gebruik en aanpassingsvermogen, zelfs in China. Het is een bekend feit dat er een grote vraag naar Engels sprekende professionals in China is ter ondersteuning van het internationale bedrijfsleven. Ook is er veel vraag naar leraren Engels die Chinese studenten kunnen voorbereiden op het moderne leven en bedrijfsleven.

Chinese taal

De Chinese economie is sinds 2015 de één na grootste economie ter wereld na de Verenigde Staten en sterk genoeg om de Chinese taal een flinke zet te geven, maar de Chinezen doen (nog) niet veel moeite om hun taal op een internationaal platform te promoten. Ze vinden het fijn om in hun eigen taal te spreken, maar als het gaat om het internationale bedrijfsleven kiezen zij ook voor de meest gebruikte voertaal. China’s oplevende economie is mogelijk zelfs een gevolg van haar vermogen zich aan te passen aan andermans talen en manieren van werken, in plaats van het opleggen van de Chinese taal in andere landen.

Chinees leren

Wel is het zo dat in Westerse landen op middelbare scholen steeds meer Chinees als vak gekozen kan worden. Het aantal sprekers zal dus blijven groeien. Maar of het Chinees, Engels op een relatief korte termijn zal verstoten als economische wereldtaal? Waarschijnlijk niet.

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Wil je meer weten over onze tolken of cultuurspecialisten?