Corona update (23 maart 2020):
Tolk nodig? Een conference call of video is dé oplossing

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Had je al gedacht aan een conference call met tolk? Of een videotolk? Tijdens het gesprek hoef je dan niet op dezelfde locatie te zijn als jouw relatie of cliënt en heb je wel het gemak van een tolk.

Conference call met tolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22 of online met deze link.
 2. Er wordt gevraagd naar de gewenste taal.
 3. De verbinding met de tolk wordt gemaakt.
 4. Een instructiebandje wordt gestart.
 5. De verbinding met de cliënt/relatie en de andere gesprekspartners wordt gemaakt.
 6. Let op: wanneer je niet gelijk verbinding kan maken met een van de gesprekspartners toets dan *0# om het opnieuw te proberen, verbreek de verbinding niet.

Download gratis het handige overzicht!

Een conference call is mogelijk met maximaal 5 personen: jij, de cliënt/relatie, de tolk en maximaal 3 andere gesprekspartners. Bij een schaarse taal, kan je beter de conference call met tolk vooraf reserveren. In 80% van alle 200 talen heb je direct een tolk aan de lijn.

Videotolk aanvragen:

 1. Bel 088 255 52 22.
 2. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in een videotolk.
 3. Geef aan welk videoplatform je wilt gebruiken.
 4. Wij denken met je mee over de juiste (technische) oplossing, we ondersteunen de meeste videoplatforms.*
 5. Ons doel is om binnen 24 uur een tolk voor jouw videodienst te hebben!

TVcN blijft 24/7 voor jou beschikbaar. Tolk direct spreken of reserveren? Bel 088 255 52 22 of vraag online aan met deze link.

*Het is belangrijk dat het videoplatform de mogelijkheid biedt om voorafgaand aan het gesprek een deelname link te delen met de tolk.

Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22
Thuiswerken door corona?
Tolk nodig?
Een conference call is de oplossing.

Catalaans: geen Spaans dialect maar een taal op zich

Wat weten wij eigenlijk over het Catalaans? Vaak wordt gedacht dat het Catalaans een dialect van de Spaanse taal is, maar niets is minder waar. Het is een taal op zich die in meerdere gebieden wordt gesproken, ook buiten Spanje. Reden te meer om het Catalaans eens onder de loep te nemen!

Catalaans

Het Catalaans is een Romaanse taal die door ruim tien miljoen mensen in verschillende dialecten en variëteiten wordt gesproken in Spaanse gebieden en daarbuiten. Het meest bekend is de Spaanse autonome gemeenschap Catalonië, maar de taal wordt ook gesproken in Andorra, in het oosten van de Spaanse regio Aragón, in de autonome gemeenschap Valencia, op de Balearen, in het Zuid-Franse Roussillion, in een klein gedeelte van Murcia en in de stad Alghero op het Italiaanse eiland Sardinië.

Occitaans

De taal lijkt veel op het Castiliaans (Spaans), maar heeft ook sterke overeenkomsten met het Occitaans dat in Zuid-Frankrijk wordt gesproken. In het ministaatje Andorra is het Catalaans de officiële taal. In Spanje is volgens de (zestalige) Spaanse grondwet het Castiliaans de officiële taal, maar worden andere talen zoals het Catalaans, Galicisch en Baskisch ook officieel erkend in de autonome gemeenschap waar zij worden gesproken.

Zoals gezegd is het Catalaans een Romaanse taal, waardoor de oorsprong in het Latijn te vinden is. De taal is echter dichterbij het Latijn gebleven dan het Castiliaans. Dit omdat het Catalaans minder invloed heeft ondervonden van het Arabisch tijdens de Moorse bezettingen in de Middeleeuwen; de bezetting van de Catalaanssprekende gebieden duurde korter dan op de rest van het Iberische schiereiland. Daarnaast kende het Catalaans tussen de 13e en 15e eeuw een literair hoogtepunt door de filosoof, dichter, schrijver en theoloog Ramon Llull, de eerste Europese auteur die voor zijn publicaties een Romaanse taal, het Catalaans, verkoos boven het Latijn.

Franco

Rond het einde van de 15e eeuw kreeg het Spaans meer en meer de overhand onder de politieke macht van het Huis van Castilië en met de opkomst van Huis Bourbon werd het Catalaans uiteindelijk in 1714 helemaal verboden. Pas in de 19e eeuw, tijdens de industriële revolutie, kende het Catalaans een eerste herleving omdat de opkomende burgerij onder invloed van macht en welvaart voor het Catalaans koos. De taal kreeg in 1931 een officieel statuut, echter voor korte duur. In 1939 kwam dictator Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog aan de macht en hij verbood niet alleen het Catalaans, maar liet ook alle Catalaanstalige boeken van na 1850 vernietigen. Na de dood van Franco werd het Catalaans als onderdeel van het democratiseringsproces in 1975 weer toegelaten, en het daaropvolgende schooljaar werd de taal weer ingevoerd in het onderwijs. Sinds 1978 is de taal in de Spaanse grondwet als officieel opgenomen ‘in de autonome regio’s waar het gesproken wordt, in overeenstemming met de regionale grondwet’.

Verplicht?

Vandaag de dag is het Catalaans nog steeds een levendige taal die door miljoenen mensen wordt gesproken. Sterker nog, in bepaalde gevallen is het zelfs verplicht om het Catalaans te beheersen. Zo moet men de Catalaanse taal in woord en geschrift beheersen om in dienst te kunnen treden van de Catalaanse overheid, inclusief het openbaar onderwijs. Op lagere en middelbare scholen wordt volledig in het Catalaans onderwezen, met als tweede taal het Spaans (Castiliaans). Ook op universiteiten in Catalonië voert het Catalaans de boventoon (naast Spaans en Engels in veel mindere mate). Overigens spreken nagenoeg alle Catalanen naast het Catalaans ook vloeiend Spaans. Als je goed Spaans spreekt hoef je dus tijdens een verblijf in Catalonië niet bang te zijn dat men je niet begrijpt. En zelfs wanneer men in het Catalaans reageert, zul je het doorgaans gewoon begrijpen!