Binnen 1 minuut een tolk aan
de lijn?
Bel: 088 255 52 22

Alcohol helpt bij het spreken van een vreemde taal

Het is niet de bedoeling om u aan de drank te krijgen, maar als u bang bent om een andere taal te spreken, dan kan een glaasje alcohol u helpen die taal beter te spreken. Let wel: teveel alcohol laat u echter weer slechter spreken.

Als u ooit hebt geprobeerd uw school Frans af te stoffen tijdens een vakantie in Frankrijk om uw bestelling op een terrasje te doen, bent u wellicht best wel eens over uw woorden gestruikeld. De angst om het te verprutsen of niet goed uit te spreken laat ons stotteren en aarzelen, of we verwarren werkwoordsvormen en verbasteren onze uitspraak. Een glaasje wijn of een ander soort alcoholische drank, kan uw taal echter aanzienlijk verbeteren. U hebt dan namelijk minder remmingen waardoor u minder bang bent om fouten te maken. Dit faciliteert automatisch het spreken.

Hier is in de jaren ’70 al een onderzoek naar gedaan. Engelssprekende collegeleerlingen werden gevraagd een uitspraaktest in het Thais te doen, een taal waarmee zij niet bekend waren, na het drinken van verschillende hoeveelheden alcohol. Degenen die een drankje hadden genuttigd met ongeveer 40 gram alcohol, spraken aanzienlijk beter dan degenen die een alcoholvrij drankje hadden gedronken. Deze hoeveelheid was voldoende om de mensen te laten ontspannen, met als gevolg dat zij niet bang waren Thais te spreken. Teveel alcohol had echter weer een ander effect. De studenten die drankjes hadden genuttigd met 60 en 85 gram alcohol, presteerden weer slechter.

Er zijn verschillende onderzoeken verricht naar de spraak van dronken mensen. Wanneer iemand dronken is, verbastert hij zelfs zijn eigen taal. Zo is er een onderzoek gedaan onder Engels sprekenden die zeven shots bourbon hadden gedronken. De deelnemers veranderden de ‘L’ naar een ‘R’ en de ‘S’ naar ‘Sh’, zelfs wanneer Engels hun moedertaal was. Bij een alcoholpromillage van 0,10 procent, ging men langzamer spreken en werden er meer pauzes genomen dan wanneer zij nuchter waren.

In weer een ander onderzoek werd onderzocht of valium hetzelfde effect heeft. Echter bleek dit geneesmiddel geen invloed te hebben op uitspraak. Valium verlaagt iemands remmingen niet op dezelfde manier als alcohol.

Drink dus gerust een glaasje om te ontspannen, zodat u op een terrasje in Parijs in vloeiend Frans om de menukaart kunt vragen. Maar drink wel met mate!

Vragen?
stel ze aan Eva

+31 (0)88 255 52 22 Whatsapp Mail

Zonder alcohol ook een gesprek willen voeren?