tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Tips voor het leren van een nieuwe taal

  • Geplaatst door TVCN |
  • 13-09-2016

Taal is mooi! Het geeft ons immers de mogelijkheid om met elkaar te communiceren. Bovendien komen we tegenwoordig met veel andere talen in aanraking door het internet en omdat we meer en meer reizen, al dan niet privé of beroepsmatig. Het is dan ook een goede optie om tenminste één vreemde taal, maar nog liever meerdere vreemde talen te beheersen.

Het leren van een nieuwe taal kost echter wel tijd en toewijding, en voor de één is het moeilijker dan voor de ander. Wilt u, om welke reden dan ook, een nieuwe taal leren? Met de volgende tips in het achterhoofd wordt het leren van een nieuwe taal, ongeacht uw taalgevoel, een stuk gemakkelijker!

Luisteren
Goed kunnen luisteren is essentieel wanneer u een nieuwe taal wilt leren. Bedenk maar eens hoe een baby naar u staart wanneer u praat en hij of zij probeert de geluiden die u maakt na te bootsen. U moet dezelfde focus en bereidheid om te leren. Taaluitwisseling is alleen mogelijk wanneer iemand bereid is om te luisteren. Het zal u helpen een nieuwe woordenschat te ontwikkelen en de structuur van de taal te leren.

Cultuurnieuwsgierig
Nieuwsgierigheid en instelling zijn belangrijke factoren in uw vooruitgang bij het leren van een nieuwe taal. Wanneer u bijvoorbeeld Frans wilt leren maar niet geïnteresseerd bent in de verschillende aspecten van de Franse cultuur, zal het leren van de taal een grotere uitdaging zijn. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die cultuurnieuwsgierig zijn, meer ontvankelijk zijn voor de taal.

Methodes
Vertrouwen op een enkele methode is niet genoeg wanneer u een nieuwe taal wilt leren. U kunt uit boeken leren, maar het gaat nog sneller als u in de betreffende taal met native speakers spreekt, (online) kranten leest, naar video’s, tv-programma’s en films kijkt en naar muziek luistert. Door verschillende methodes toe te passen, zult u meer vaardigheden verwerven die u nodig hebt om de nieuwe taal goed te beheersen.

Geduld
Heb geduld! Wees u ervan bewust dat u een nieuwe taal niet in een vloek en een zucht kunt leren. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Probeer elke dag een aantal nieuwe woorden en nieuwe regels van de betreffende taal te leren.

Angst
Wees niet bang en terughoudend. Het is niet erg om fouten te maken. Elke vorm van negativiteit zal vertragend werken bij het leren van een vreemde taal. Er zal enorm veel op u af komen en dat kan nogal overweldigend zijn. Maar als u eenmaal de juiste middelen (zoals eerder genoemd) weet aan te boren en dagelijks oefent, gaat het uiteindelijk vanzelf en maakt u steeds minder fouten.

Extra tips

  • Zoek naar social media groepen/netwerken in de taal die u wilt leren en probeer actief deel te nemen.
  • Probeer de uitdagingen waar u mee te maken hebt te overwinnen door gebruik te maken van alle beschikbare middelen die er zijn: contacten, boeken, internet, video’s, televisie, social media etc.
  • Experts moedigen aan om op zoek te gaan naar (pen)vrienden in de taal die u wilt leren. Social media is hiervoor uitermate geschikt.
  • Als u op zoek gaat naar een taalcursus of een online taalgemeenschap, kijk dan of u de mogelijkheden krijgt te oefenen in luisteren, schrijven, lezen en spreken.
  • Wanneer u met mensen online of live communiceert, schroom dan niet om aan te geven dat u de taal nog aan het leren bent en mogelijk fouten maakt. Het is zelfs raadzaam uw gesprekspartner(s) te vragen om u te verbeteren (met uitleg) wanneer u een fout maakt. U zult de taal hierdoor alleen maar sneller beheersen!

Lees ook:
De voordelen van het leren van andere talen
Talen leren: hoe jonger hoe beter!