tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Meer en meer talen worden met uitsterven bedreigd

  • Geplaatst door TVCN |
  • 23-08-2013

Talen sterven tegenwoordig sneller uit dan ooit tevoren. Unesco schat dat in het jaar 2100 de helft van de ongeveer 6700 talen ter wereld verdwenen zijn. En volgens de ‘Living Institute for Endangered Languages’ gaat elke twee weken een taal verloren nadat de laatste spreker overlijdt. En met het verdwijnen van talen, gaan helaas ook culturen en kennis verloren. Volgens een artikel van Business Insider zijn er een aantal talen die in de zeer nabije toekomst worden bedreigd.

Europa
De officiële taal van Ierland is Iers-Gaelisch (of gewoon Iers), maar de meeste Ieren spreken tegenwoordig Engels. Tijdens het einde van de 20e eeuw en begin van de 21e eeuw bloeide de Ierse economie op en begon de bevolking weer meer Iers te spreken uit een gevoel van trots. Op veel Ierse scholen wordt nog steeds Ierse les gegeven, maar omdat weinig gezinnen de taal nog thuis spreken, wordt de taal als bedreigd beschouwd.

Noord-Amerika
In de staat Oregon in de VS wordt de taal Siletz Dee-ni nog slechts door één persoon van de Siletz-stam vloeiend gesproken. Wel doen ze daar hun best om de taal te behouden door kinderen op de Siletz Valley School twee keer per week les te geven in deze taal.

Yuchi is een taal van inheemse volkeren in de staat Oklahoma in de VS. In het begin van de 20e eeuw werden leerlingen van Indiaanse afkomst op openbare kostscholen gestraft wanneer ze een andere taal dan Engels spraken. Hierdoor begon het Yuchi uit te sterven. Hoeveel sprekers er op dit moment nog zijn, is niet bekend. Het enige wat bekend is, is dat er in 2005 nog vijf stamoudsten waren die de taal vloeiend spraken.

Zuid-Amerika
Toen in Zuid-Amerika Portugees en Spaans opbloeiden, stierven inheemse talen stukje bij beetje uit. Op dit moment is de taal, met minder dan honderd sprekers, van de Kallawaya-stam bedreigd. De Kallawaya leven in het Andesgebergte ten noorden van La Paz in Bolivia. De wortels van deze etnische groepering liggen in de pre-Inca periode en ze zijn bekend om hun kennis van duizenden geneeskrachtige planten. Met het uitsterven van het volk en hun taal, zal ook deze kennis verdwijnen.

Ook Chipaya, een taal die tot de Uru-Chipaya taalfamilie behoort en wordt gesproken in de zuidelijke hooglanden van Bolivia, kent nog maar ongeveer 1000 tot 1500 echte sprekers. Steeds meer sprekers van deze taal schakelen over naar het Spaans.

Azië
De Ainu is een volk met een eigen taal die op het Japanse eiland Hokkaido woonde. Minder dan vijftig van de 30.000 bewoners van het eiland spreken tegenwoordig nog de Ainu-taal. Door Japanse wetten werden mensen gedwongen Japans te spreken in plaats van andere talen, waardoor het Ainu nu wordt bedreigd met uitsterven.

Australië
In Australië zijn de talen van inheemse volkeren zeer bedreigd. Volgens het Australische Ministerie van Inheemse Zaken bestonden er tegen het einde van de 18e eeuw, toen veel blanke kolonisten zich in het land vestigden, ongeveer 1700 inheemse talen. Meer dan de helft van deze talen is inmiddels uitgestorven. De meest bedreigde talen nu zijn Magati Ke, met nog maar drie sprekers, en Amurdag, met nog maar één spreker.

Afrika
In Botswana en Namibië wonen de !Kung, een stam die oorspronkelijk leefde van de jacht en wildplukken en een gemeenschappelijke taal had. Toen het jagen en wildplukken echter plaatsmaakten voor veeteelt en landbouw, veranderde tevens hun dagelijkse spreektaal. Omdat de stam geen schrift heeft, wordt het moeilijker om de taal te behouden.

Siberië
Mednyj Aleut is een mengtaal van Aleut met Russisch uit Oost-Siberië. Op dit moment zijn er nog maar vijf sprekers van deze taal.

Tofa is een taal die wordt gesproken in Centraal-Siberië. Oorspronkelijk zijn sprekers van deze taal jagers en rendierherders. Met betrekking tot hun werk gebruikten zij bepaalde woorden die naar geen enkele andere taal kunnen worden vertaald. Tegenwoordig zijn er nog amper dertig sprekers van het Tofa.

Lees ook:
Elke twee weken sterft er een taal uit
Google zet zich in voor uitstervende talen